Arkivbild
Arkivbild

Körde i hög fart in i buss – eftersupning uteslöts

Bilist klarade inte kurvan och körde in i baken på en buss vid Romelandavägen en eftermiddag i december – föraren döms nu för grovt rattfylleri.

ANNONS

Föraren av bilen berättade för en civil polis, som råkade passera olycksplatsen vid Romelandavägen Trankärrsvägen den 3 december förra året, att han druckit två öl hos en kompis innan han satte sig bakom ratten.

Polisens första provtagning av mannens promillehalt visade 1,21.

Busschauffören uppgav i polisförhör att personbilen kom i hög hastighet och klarade därmed inte högersvängen ut på Romelandavägen och körde in i bussens bakre del.

Bilföraren menar att bussen svängt utan att blinka och att han själv inte märkt något avvikande i sitt körsätt. Han hävdar också att alkoholhalten inte kan ha legat över 1,0 promille vid olyckstillfället, och uppger att han drack öl även efter olyckan och innan första provtagningen.

ANNONS

Det togs två blodprover till senare samma eftermiddag där det första visade en stigande promillehalt som sedan gick ner efter olyckan, ett resultat som Göteborgs tingsrätt menar talar emot att mannen var påverkad av alkohol som druckits efter olyckan.

Tingsrätten skriver i sin dom att bilförarens förklaringar kring händelsen är ologiska, som att mannen hällt över öl i en kaffekopp för att det var kallt ute och att han drack öl efter olyckan för att han var ledsen över skadorna på sin bil.

Mannen är i 50-års åldern, yrkeschaufför och hemmahörande i kommunen. Han döms av Göteborgs tingsrätt till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri.

Mannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för i huvudsak trafikbrott.

ANNONS