Körde i diket på fyllan – skyllde på sina "kompisar"

En man i 65-årsåldern har dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Mannen som nekat har skyllt på två kompisar som kan ha kört bilen.

ANNONS

En dag i november förra året såg en kvinna hur en man försökte backa upp en bil ur ett dike i Ytterby. Hon såg även att mannen vid ett tillfälle drack en klar vätska ur en läskedrycksflaska. När ambulanspersonalen, som också kallats till platsen, skulle ta ut mannen ur bilen kunde han knappt stå på benen.

Mannen vägrade att blåsa i polisens alkoholmätare och togs med till sjukhus ett blodprov. Där uppträdde han aggressivt och polisen fick hålla fast honom för att det skulle gå att ta blodprov.

Döms till fängelse

Nu döms mannen, som hade 2,16 promille alkohol i blodet, för grovt rattfylleri till fängelse i en månad.

Mannen har nekat till att han kört bilen. Han berättar i förhör att ett par kompisar, som han endast namnger med förnamn, hade förslagit att de skulle köra och hämta mannens sambo från arbetet. Mannen har menat att någon av kompisarna kört bilen och att han själv bara var ute och gick när han upptäckte att bilen låg i diket.

När han inte fick upp bilen ur diket började han dricka. Kompisarna hade gått till City Gross och inte kommit tillbaka.

Efterhandskonstruktion

Tingsrätten anser att mannens berättelse är en efterhandskonstruktion. I ett tidigare förhör uppgav mannen att han kört bilen. Det är först under rättegången som "kompisarna" som möjliga förare dyker upp i berättelsen.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se

ANNONS