Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Sestervik är ordförande i föreningen som organiserar konstvandringen.
Lars Sestervik är ordförande i föreningen som organiserar konstvandringen.

Konstvandringens återkomst

Efter ett och ett halvt år av coronakompromisser är konstrundan i södra Bohuslän nästan tillbaka till det normala. Bortsett från att det för första gången hålls en extra omgång nu i augusti.

För första gången någonsin hålls konstvandringen i Södra Bohuslän två gånger på ett och samma år. Utöver den traditionella vandringen i påskas blir det nu en extra omgång 27 till 29 augusti. Som vanligt handlar det om att de behövt anpassa sig efter covid-19.

– På grund av pandemin var det en del tveksamheter i år och det var en del konstnärer som inte vågade ställa ut nu i påskas. Det var många som ville flytta hela konstrundan, men det kändes väldigt fel. Nu blir det bra för båda, de som inte vågade komma i påsk kan komma nu i augusti istället, säger Lars Sestervik, ordförande i föreningen som organiserar konstvandringen.

Totalt är det 46 konstnärer som deltar under augustiupplagan. Det är enligt Lars Sestervik minst lika stort som det brukar vara. En av konstnärerna som valde att inte medverka under påsken är Inger Bernholdsson. Nu är hon dock glad över att kunna vara med igen.

– Det börjar bli lite stressigt att få ordning på allt men det ska gå bra, säger hon.

Inger Bernholdsson visar upp sin ateljé på Marstrand under konstvandringen 27-29 augusti. Bild: Privat
Inger Bernholdsson visar upp sin ateljé på Marstrand under konstvandringen 27-29 augusti. Bild: Privat

Med tanke på att det är första gången det hålls på ett annat datum säger Inger Bernholdsson att är svårt att uppskatta hur mycket folk det kommer locka.

– Det är ju inte säkert att det kommer lika mycket folk som en vanligt konstvandring, men det är ändå roligt att starta upp igen, säger hon.

– Jag har ju sett att det varit mycket folk på andra evenemang ute på Mastrand tidigare under sommaren. På helgerna brukar det alltid komma ut folk till Marstrand oavsett så det ska nog komma folk till konstvandringen också, Inger Bernholdsson.

Det framgick redan av programmet i påskas att det skulle bli ytterligare en omgång och Lars Sestervik säger att folk verkar ha koll på att det blir av nu med. Han hoppas att det kommer locka folk även om de inte hunnit få ihop någon samlingsutställning. Efter två konstrundor som behövs jobba runt restriktioner blir det nu äntligen lättare att besöka konstnärerna.

– Som det är nu är det ju inga större restriktioner längre. Alla konstnärerna är mycket lugnare nu och det är fler besökare över lag på de evenemang som varit i sommar. Men självklart får man fortsätta hålla avstånd och sköta allt det coronasäkert, säger Lars Sestervik.

Konstvandringen nu under slutet av sommaren blir även lite av en testomgång för att se hur de ska göra i framtiden.

– Blir det här jättebra finns definitivt möjligheten att fortsätta köra två gånger om året i framtiden med, säger han.

Som vanligt ställer Inger Bernholdsson ut i sin ateljé på Marstrand. De totalt nio andra konstnärer i Kungälv som ska vara med är utspridda över kommunen. En karta finns tillgänglig på Konstvandringen Södra Bohusläns hemsida.

Lars Sestervik är ordförande i Konstvandring Södra Bohuslän, som nu ställer in påskens konstvandring på grund av coronaviruset. Arkivfoto: Ingemar Hammarström
Lars Sestervik är ordförande i Konstvandring Södra Bohuslän, som nu ställer in påskens konstvandring på grund av coronaviruset. Arkivfoto: Ingemar Hammarström
Bild: Ebba Bergström
Bild: Ebba Bergström
Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.