Ove Wiktorsson (C), inviger den nya marknadsplatsen på Kongahälla.
Ove Wiktorsson (C), inviger den nya marknadsplatsen på Kongahälla. Bild: Kristian Johansson

Kongahällas marknadsplats invigd

På fredagen invigdes marknadsplatsen på Kongahälla västra av samhällsbyggnadsrådet Ove Wiktorsson (C). – Det var tur att Ikea inte kom hit. Då hade vi inte fått allt detta, säger han.

ANNONS

Marknadsplatsen på Kongahälla är platsen mellan Kongahälla center och det mellersta bostadskvarteret på andra sidan gatan.

– Tanken är att det ska vara ett torg för lokal handel. Verksamheterna som finns i området ska kunna flytta ut och ha lite basar här. Man kan ha julmarknad här. Det ska bli en yta som man kan träffas på, säger Amela Keserovic, projektledare för Kongahälla.

I och med invigningen av marknadsplatsen är Kongahälla västra färdigt för kommunens del. Ett av kvarteren väntar dock fortfarande på inflyttning.

– Det här känns som ett delmål värt att fira. Det är roligt att kunna erbjuda Kungälvsborna detta, säger Amela Keserovic.

ANNONS

I år är det 20 år sedan Ikea visade intresse för att bygga varuhus på platsen.

Få men desto viktigare personer var inbjudna till invigningen i coronatider: Mattias Gustafsson, Hanna Bäck, Lotta Stålhandske, Agne Mårtensson, Amela Keserovic och Ove Wiktorsson.
Få men desto viktigare personer var inbjudna till invigningen i coronatider: Mattias Gustafsson, Hanna Bäck, Lotta Stålhandske, Agne Mårtensson, Amela Keserovic och Ove Wiktorsson. Bild: Kristian Johansson

Ove Wiktorsson är glad att det inte blev något Ikeavaruhus.

– Jag har varit med genom hela projektet, och jag tycker att det här har blivit ett väldigt lyft, säger Ove Wiktorsson, som har forskat i vad som låg på platsen innan.

– Jag tyckte det var intressant att se vad som låg här innan. Ganska precis här var en av ljusgårdarna på gamla Kongahällagymnasiet. Marknadsplatsen är ett namn som har varit bestämt för många år sedan, men annars skulle den ha kunna hetat ljusgården, säger han.

ANNONS