Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kongahälla Center var utan ström

Under ungefär en timme på lördagen hade Kongahälla center problem med elektriciteten. Reservbelysningen gick på och butiker fick skicka ut besökare. Även trafikljusen slutade fungera.

Det var lite mörkare än vanligt i Kongahälla center på lördagen kring lunch. Även stadens trafikljus påverkades av el-felet på Kungälvs Energi.

– Det är reservlampor som lyser, folk står och väntar och en del butiker ser ut att stänga igen, trafikljusen har varit märkliga också, säger en person på plats som KP pratat med.

För Centrumledare Anton Knutsson har telefonen gått varm. Han och kollegan fick avbryta helgplanerna och ta sig in till köpcentret.

– Vi valde att inte utrymma huset, butikerna har bara bett folk att lämna och vänta i entréerna. Vi fick till oss ganska tidigt av Kungälvs energi att det här gick att åtgärda, säger han.

Trots strömavbrottet höll reservsystemet brandlarm och andra viktiga funktioner aktiva, förklarar Knutsson. Vid 13.15 började lamporna lysa igen.

– Brandlarm och alla nödljus går på batterier istället. Såna saker funkar ju ändå. Men såklart rulltrappor och snurrdörrar slutade fungera, säger han.

Var det många som blev oroliga?

– Nej det tror jag inte. Det var mer hyresgäster som frågade hur de skulle göra. Det är väl ovissheten om det är tio minuter eller en och en halv timmes strömavbrott som många tänker på, säger han och fortsätter:

– Men någon hade visst blivit klippt i mörkret, men det gick ju bra ändå.

Problem med trafikljus

På sin hemsida informerade Kungälvs energi om strömavbrott i ”området kring Kongahälla centrum inkl trafikljus". Polisen gick även ut med en varning för trafiksituationen, på sin hemsida:

”Uppgifter till polisen gör gällande att sedan några timmar har trafikljusen i Kungälv till stora delar varit utslagna, troligtvis på grund av strömavbrott. Därför bör förare iakttaga stor försiktighet i trafiken där trafikljus reglerar trafiken. Trafikverket är meddelade och de håller på att felsöka problemet.”

Vid klockan 13.30 har Kungälv energi skrivit på hemsidan att problemet med Kongahälla center är löst. Det är oklart om det också gäller trafikljusen.

Fjärrvärmen i Kungälv fungerar inte. Men Kungälvs energi arbetade med att den skulle komma igång igen och berättade vid halv fyra att det inte finns någon klartid.

Vid 17.50 gick det att läsa på Kungälvsenergi att det inte längre var problem med fjärrvärmen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.