Kommunen vädjar: ”Spara på vattnet”

Det nya vattenverket producerar dricksvatten så det räcker mer än väl, trots det uppmanas nu invånarna i västra delarna av kommunen att spara på vattnet.

ANNONS
|

På tisdag morgon gick kommunen ut med en vädjan till boende i västra delarna av kommunen att spara på vattnet. I första hand gäller vädjan för boende väster om Vena och ut mot Marstrand. Orsaken är låga nivåer i vattenreservoarerna, eller vattentornen som de också kallas, i Ytterby och Kärna.

Våra reservoarer i Ytterby, Kärna och Koön fylls nu på via ledningar från centrala Kungälv. De ledningarna är inte tillräckligt grova och vi hinner inte fylla på snabbt nog, skriver kommunen på sin hemsida.

– Man kan säga att vattenreservoarerna är flaskhalsar i systemet. Vatten har vi ingen brist på, däremot räcker inte reservoarerna riktigt till längre. De är gamla och helt enkelt för små för så många nya hushåll som kopplats på de senaste åren. Nu ser vi att nivåerna är farligt låga och vi kan inte fylla på dem tillräckligt snabbt. Det problemet kommer att byggas bort, men vi är inte där än, säger Martin Hollertz, teknisk chef i Kungälvs kommun.

ANNONS

Orsaken till varför reservoarerna töms fortare än vanligt är lite oklart, men troligen är de senaste dagarnas fina väder en anledning.

– Det kan vara så att folk börjar vattna mer. Jag vet inte hur vanligt det är med pool, men de fylls ju också så här års. Det vi sett under corona är att folk jobbar hemma och därmed går det åt mer vatten dagtid. Det kan också vara så att fler har valt att flytta ut i sina fritidshus under pandemin. De påverkar också vattenåtgången, tror Martin Hollertz som vill påminna om att man alltid ska försöka spara vatten om man kan, oavsett var i kommunen man bor.

Tips för att spara vatten

Oavsett varifrån du får ditt vatten, kommunalt eller egen brunn så är det alltid smart att snåla med vattnet. De flesta känner till de vanligaste tipsen: Stäng av vattnet när du skalar potatis eller borstar tänderna. Stäng av vattnet när du tvålar in dig med mera. Här kommer några tips av det lite ovanligare slaget.

Ställ en kanna vatten i kylen. Då behöver du inte spola fram kallt vatten när du vill dricka.

Laga droppande vattenkranar. Det försvinner långt mycket mer vatten än man kan tro den vägen.

Spara regnvatten i en vattentunna kopplad till ett stuprör. Då har du vatten till det viktigaste i din trädgård under torrtid.

För dig som vill gå några steg längre:

Fånga upp sköljvatten i samband med matlagning. När du sköljer salladen, jordgubbarna med mera. Använd till att vattna blommorna.

Ställ ett par hinkar jämte dig i duschen och fånga vatten som sen går att vattna med. Endast fantasin sätter gränser.

Enskild vattenbrunn kan också påverkas vid torka

Var rädd om din brunn och håll koll på nivåerna. En överutnyttjad brunn utmed kusten kan få saltvatteninträngning som i värsta fall kan göra brunnen obrukbar.

Källa: Kungälvs kommun

ANNONS