Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När spontningen är klar på Balders bygge kommer gatan att få tillbaka det mesta av sin bredd, menar kommunen.  Bild: Kristian johansson
När spontningen är klar på Balders bygge kommer gatan att få tillbaka det mesta av sin bredd, menar kommunen. Bild: Kristian johansson

Kommunen svarar på kritiken från kaféägare

Kafé Cozys uteservering kan komma tillbaka i sommar, men kommunen kan inte ge företag näringsförbud. Det svarar kommunens tjänstemän på kritiken från Ulrika Lutz, kaféägare på Västra gatan.

Tidigare i veckan skrev KP om Ulrika Lutz, som driver Cozy cafe och winebar på Västra gatan, intill Balders bygge på före detta Klocktornet-tomten. Hon är kritisk till kommunen på flera punkter. I mars fick hon med tre veckors varsel ta bort sin uteservering, då en stor del av gatan behövde tas i anspråk på grund av arbetena. Hon trodde att det skulle ske först om ett eller två år, då ytskiktet på gatan skulle färdigställas.

LÄS MER: Kaféägare känner sig överkörd av kommunen

– Där måste det ha blivit ett rent missförstånd. Spontningen som görs nu är anledningen till att de måste ta del av gatan i anspråk. Sedan stämmer det att den behöver tas i anspråk igen när ytskiktet ska göras, säger Rickard Holmgren, projektledare på kommunen.

Han menar att man stängde av med kort varsel i våras för att hinna öppna gatan igen i sommar.

– Förhoppningen var att spontningen skulle vara klar nu. Det har inte gått så fort, men större delen av gatan kommer att vara tillbaka vecka 28. Då kommer det finnas möjlighet att ha en uteservering där igen, säger Rickard Holmgren.

Ulrika Lutz menar att den del av gatan som är kvar är trafikfarlig och att den borde ha stängts av helt.

– Västra gatan är en gågata. Biltrafiken kör in vid rondellen och ut vid Glasbruksgränd. Det är leveranser till gatan, räddningstjänst och boende. Gatan är enkelriktad. Det finns ingen vändplats på gatan och trafiksäkerhetsmässigt ser jag det som omöjligt att stänga av gatan, säger Lotta Stålhandske, trafikingenjör på kommunen.

Ulrika Lutz menar att det är omöjligt att bedriva verksamhet under rådande förhållanden och hade hellre velat ha näringsförbud av kommunen.

– Vi förstår inte riktigt vad hon menar med det. Vi utfärdar inte näringsförbud. Så vi har svårt att svara på den frågan. Vi har heller inte någon möjlighet att ersätta någon för att stadskärnan byggs om. Bygget av kvarteret är inte heller något som Kungälvs kommun gör. Det är beslutat i domstol att det här ska göras, säger Rickard Holmgren.

Det är mycket buller och vibrationer från bygget, men det finns ingen anledning för boende och verksamma runt omkring att vara oroliga, menar Rickard Holmgren.

– Hade det funnits en risk att husen skulle rasa ihop, skulle man inte ha fått genomföra bygget, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.