Kommunen saknar handlingsplan mot hedersvåld

I Kungälvs kommun finns ingen renodlad plan för hur man arbetar mot hedersvåld och förtryck.
– Det är ett stort problem, och det finns även i Kungälv. Det är det jag vill ha fram, säger oppositionsrådet Gun-Marie Daun (KD) som är kritisk till kommunens passivitet.

ANNONS
|

I många kommuner har man ett enskilt styrdokument för hur man hanterar frågan om hedersrelaterat våld och förtryck. Denna typ av plan finns inte i Kungälvs kommun. Gun-Marie Daun (KD) uttrycker sig kritiskt och tycker att kommunen inte prioriterar rätt.

– En passivitet, man prioriterar inte detta. Detta är ett jätteviktigt arbete, säger hon.

Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och Stöd i kommunen, säger att man arbetar med frågan och att processen ständigt är under utveckling. Det finns en handbok för anställda inom kommunen som ska fungera som en sorts plan för att veta hur man jobbar med att förhindra hedersförtryck.

ANNONS
Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och Stöd i kommunen.
Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och Stöd i kommunen. Bild: Arkivfoto

Det finns även två skrivelser i den nya planen ”Trygg i Kungälv” om att kommunen ska revidera handboken samt arbeta mer med våld i nära relationer.

– Man behöver hela tiden kompetensutvecklas och vi behöver också handboken, säger Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och Stöd i kommunen.

Gun-Marie Daun har själv jobbat som lärare och säger att hon i skolan har sett denna typ av problematik i över 40 år. Men hon säger att hon inte sett så stor utveckling i frågan som hon önskat.

– Det här problemet har funnits i 40 år och vi har fortfarande ingen lösning. Dels för okunskap, dels för rädsla och dels för att det gör så fruktansvärt ont. Därför att man själv är rädd för den utsatthet dessa barn och ungdomar lever under, säger Gun-Marie.

Gun-Marie vill att Kungälvs kommun ska få till ett bättre samarbete med fler verksamheter än skola och socialtjänst. Hon menar att frågan måste fortsätta diskuteras politiskt men också bland tjänstemännen på kommunen.

– Det finns ingen salomonisk lösning, man måste jobba långsiktigt och strategiskt med olika lösningar, säger Gun-Marie Daun.

Gun-Marie Daun (KD), oppositionsråd.
Gun-Marie Daun (KD), oppositionsråd. Bild: Moa Haltorp

Lena Arnfelt berättar att under förra hösten fick chefer, politiker och andra berörda tjänstemän utbildning. Hon menar på samma sätt som Gun-Marie Daun att man måste jobba långsiktigt med dessa frågor.

– Till exempel att kunna läsa signaler i skolan och agera i olika situationer. Samt trygga medarbetarna ute i verksamheterna. Vi kan inte sluta jobba med den här frågan, och det är viktigt att vi stärker medarbetarna, säger Lena Arnfelt.

Gun-Marie tycker ändå inte att kommunen gör tillräckligt.

– Jag tycker att vi ständigt misslyckas genom att vara naiva, och inte sätta oss in i problematiken och förstå, säger hon.

Kungälv ingår nu även i det regionala stödcentrumet i Göteborg där kommunen som en del av Göteborgsregionen kan få stöd och hjälp till sina medarbetare.

Till 2023 kommer kommunen ha en reviderad handbok om hur man ska hantera hedersutsatta människor samt fortsätta med kompetensutvecklingen hos de kommunalt anställda.

– Vi att vi måste fortsätta med det, säger Lena Arnfelt.

ANNONS