Miguel Odhner menar att kommunen är väl förberedd på att kunna ta emot flyktingar från Ukraina.
Miguel Odhner menar att kommunen är väl förberedd på att kunna ta emot flyktingar från Ukraina. Bild: Kristian Johansson

Kommunen inventerar bostäder åt flyktingar

Kungälvs kommun har fått i uppdrag av regionen att inventera hur många bostäder man kan uppbåda åt flyktingar. 4000 platser ska sammanlagt fördelas på regionens 49 kommuner i ett första skede.

ANNONS

Efter krigsutbrottet i Ukraina för två veckor sedan pratas det nu om den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget. Västra Götalandsregionen har gett sina 49 kommuner i uppdrag att i ett första skede ta fram bostäder åt 4000 personer.

– Alla kommuner fick igår (onsdag) i uppdrag att göra en inventering över hur många bostäder vi har i våra egna lokaler som vi kan ställa till förfogande, säger kommunalrådet Miguel Odhner (S).

Den här inventeringen gäller alltså bara kommunens egna lokaler och innefattar inte de bostäder som privatpersoner vill upplåta åt flyktingar.

Vart vänder man sig om man som privatperson har rum åt flyktingar?

ANNONS

– Vi har ställt frågan till Migrationsverket, som svarar att de inte kan hantera förfrågningar från privatpersoner. Så i dagsläget är det inget som kommunen eller verket hanterar, utan det får ske som en privat hjälpinsats. Mitt råd är att man vänder sig till de etablerade hjälporganisationerna. Jag och övriga i kommunledningen är väldigt stolta över den solidaritet som privatpersoner, företag och föreningar i Kungälv visar, säger Miguel Odhner.

Han har tidigare varit kritisk till fördelningen av flyktingar, som han menar baseras allt för mycket på hur arbetsmarknaden i respektive kommun ser ut, och inte så mycket på tillgången till bostäder. Men den här flyktingvågen kommer inte att hanteras på det sättet.

– Ukrainarna har en annan status, de har fritt att röra sig i hela EU hur de vill. Troligtvis kommer de att söka sig till länder där de har många landsmän. Sverige, Finland och Malta har minst andel Ukrainare, medan länder som Tyskland, Polen och Spanien har många. Men på sikt kan det bli väldigt många som söker sig till Sverige ändå, och då måste vi vara beredda.

Hur förbereder sig kommunen för en ny flyktingvåg?

– Vi arbetar med en god beredskap i alla led. Vi har dialog med länsstyrelsen och Migrationsverket. Vi tittar på hur vi kan använda de lokaler vi har på ett effektivt sätt. Det är viktigt att det sker under ordnade former. Vi ser inte vidden av det här än, men vi måste förbereda oss på att det kan bli utdraget.

LÄS MER:Kungälv beredd på att ta emot flyktingar från Ukraina

LÄS MER:Jimmys flyktingbussar redo att lämna Polen

ANNONS