Knivhögg två rånare vid resecentrum - nu släppt på fri fot

35-åringen som knivhögg två män i samband med ett misstänkt rånförsök nära resecentrum för drygt en månad sedan, sitter inte längre häktad.
– Men jag ville ha honom fortsatt häktad, säger Maria Thorell, åklagare.

ANNONS
|

Den 1 oktober hävde tingsrätten häktningen av den 35-åriga man som är misstänkt för försök till dråp efter att ha knivhuggit två män i närheten av resecentrum, på Komarkensidan av E6:an, sista helgen i augusti.

Åklagaren är inte nöjd med tingsrättens beslut att sätta 35-åringen på fri fot, mannen är fortfarande misstänkt för brottet.

– Jag tyckte han skulle vara fortsatt häktad, det här är en allvarlig brottsmisstanke. Det är allvarliga skador som de här två männen fått. Nu har de haft tur, sådana skador skulle kunna leda till att de dog, säger Maria Thorell, åklagare.

Varför hävde tingsrätten häktningen?

ANNONS

– Tingsrätten tyckte att vi gjort tillräckligt i vårt arbete, att han inte kunde inte förstöra utredningen.

Det var vid 02.00-tiden natten till den 29 augusti som polis larmades om ett bråk. Enligt tidiga uppgifter ska de två männen ha försökt råna 35-åringen, men han fick tag i rånarnas kniv och knivhögg dem. Alla tre männen greps och anhölls. Ett par dagar senare häktades 35-åringen medan de två männen släpptes fria efter förhör.

Det har framkommit att 35-åringen inte var ensam vid det aktuella tillfället.

– Det var med någon flickvän till mannen och hon ringde polisen och larmade, precis som de andra två som blev skadade gjorde, säger Maria Thorell.

Blev kvinnan skadad?

– Hon blev inte allvarligt skadad, det var små, små skador om man jämför med skadorna de här två männen fick.

Om de två skadade männen var ute efter att råna eller inte, råder det delade meningar om.

– De två männen säger att det inte var något rånförsök, säger Maria Thorsell.

Men misstankarna om rånförsök mot de två männen kvarstår.

– Vi får se om det går att styrka, man jag tror inte det, eftersom jag inte har begärt dem häktade. Bevisningen som finns är för han som jag haft häktad. Hans och flickvännens historia är inte samstämmig. Det finns inga andra vittnen som sett själva händelseförloppet, säger Maria Thorell.

– Nu fortsätter utredningen, men det blir svårare än tidigare, för nu kan han och flickvännen prata ihop sig.

När kan åtal väckas mot 35-åringen?

– Det tar ett tag, för nu har vi inte förtur längre när han inte är häktad, det tar några månader. Det hade tagit en månad om han varit fortsatt häktad, säger Maria Thorell.

De tre männen ska inte ha känt varandra sedan tidigare.

ANNONS