Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Klimatsmarta sjätteklassare i Kärna vann miljötävling

Under hösten har flera mellanstadieelever i Kungälv tävlat om att minska sitt klimatavtryck. Klass 6B i Kärna skola kammade hem förstaplatsen.
– Det är jätteroligt att vi vann. Vi kommer fortsätta att tänka miljövänligt, säger några av vinnarna.

Tävlingen har namnet På egna ben och arrangeras på flera platser i landet varje höst. En av tankarna med utmaningen är att uppmuntra elever att dra sitt strå till stacken för att minska koldioxidutsläppet i samband med att man tar sig till skolan. Det blev Klass 6B i Kärna skola som tog hem storvinsten. Genom att gå, cykla och åka kollektivt har man sparat 167 kilo koldioxid.

Taggade elever

–Alla i klassen har varit jättetaggade och målet var redan från början att vinna. Det har varit så roligt att få göra det här tillsammans med dem eftersom de har varit så engagerade och motiverade, säger Karin Niklasson som är klassföreståndare för de klimatmedvetna sjätteklassarna i Kärna.

Emelie, Rasmus och Collin går i klass 6B i Kärna skola. Bild: Mathias Pernheim
Emelie, Rasmus och Collin går i klass 6B i Kärna skola. Bild: Mathias Pernheim

Utmaningen har pågått i fem veckor och varje måndag har klassen fått en poängsammanställning. Den som har lyckats få någon annan att välja ett klimatvänligt transportsätt har fått bonuspoäng. Förutom att diskutera klimatfrågan har eleverna också pratat om hälsa och säkerhet i trafiken och hur viktigt det är att ha hjälm när man cyklar.

Tänker mycket på miljön

Eleverna Collin, Rasmus och Emelie går i vinnarklassen och är mer än nöjda med prestationen.

– Det är roligt att vi vann. Klimatet är en viktig fråga som har stor betydelse för framtiden. Vi tänker mycket på miljön, säger de i nästan en mun.

– Vi kommer fortsätta att cykla eller åka buss till skolan istället för att låta våra föräldrar skjutsa oss med bil. Egentligen har vi inte gjort jättestora förändringar eftersom vi cyklade eller åkte buss till skolan redan innan. Men vi är mer medvetna nu och tänker oss för innan vi åker bil.

Karin Niklasson håller med om att På egna ben har inneburit en ökad miljömedvetenhet bland eleverna. Men tävlingen har gett fler ringar på vattnet.

Starkare gemenskap

– Nu ser de ju precis hur mycket koldioxid som släpps ut vid till exempel en bilresa.Men utmaningen har också stärkt gemenskapen i klassen. Det här är något som de kämpat för tillsammans. Det är också viktigt.

Vinsten är ett diplom samt en summa på 5000 kronor. Pengarna ska gå till en resa som klassen planerar att göra till våren.

– Jag hoppas att det blir en skidresa, säger Collin och får medhåll av Rasmus.

Emelie nickar instämmande.

– Jag hade gärna åkt någonstans långt bort där det är varmt men en skidresa blir bra det också.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.