Klassiska julblommor dominerar – så får du dem att leva hela julen

Julblommor lyser upp i vintermörkret och utbudet blir bara större och större. Men det är fortfarande klassikerna som är våra storfavoriter. Med rätt skötsel är chansen stor att flera av dem håller en bit in på nästa år eller ännu längre.

ANNONS

– Amaryllis och julstjärnor vill ju alla ha, säger blomsterodlarna och äkta paret, Ingela Dahlberg och Bjarne Karlsson i Glose i Kärna.

I 20 år har Ingela drivit Ingelas Trädgård med maken Bjarne som inhoppare och medarbetare. Båda har full koll på det här med blommor och vet vad kunderna vill ha till jul.

– På julafton är det många som handlar och då är det röda tulpaner och amaryllis i buketter som gäller. Amaryllis blir aldrig omodernt. Det vill folk alltid ha och nu finns de i många olika färger också. Ju fler färger som finns desto fler köper kunderna. Många tycker inte att det är någon jul utan amaryllis, säger Ingela och får medhåll av Bjarne som arbetat på Blomsterlandet i Uddevalla och har även haft ansvaret för vattningen av Uddevalla kommuns planteringar.

ANNONS

Trendiga julblommor

– Tänk bara på att skära amaryllisstjälkarna några centimeter och tejpa dem. Annars finns det risk att de krullar sig och går sönder, säger han.

Ingela och Bjarne kommer snart ge fler tips på hur man får sina julblommor att hålla länge, men först pratar vi om blomtrender där vi sitter i butiken omgivna av blomsterprakt, tomtefigurer och julbockar i ull.

– Ja, vissa trender finns det allt när det gäller växter och blommor till jul, säger Ingela och pekar på en rumsgran i ett av skyltfönstren.

– De är populära med jämna mellanrum, precis som enar.

– Och ardisian. Det är en julväxt som är populär i omgångar, säger Bjarne.

Hur populärt är det med mistel?

– Det är ingen som vågar pussas under en mistel nuförtiden med tanke på pandemin, skojar Bjarne och tillägger att misteln är också en växt som kommer och går i popularitet.

Annars är det klassikerna som de flesta väljer att köpa till jul.

– Julstjärnor, azaleor och julros går alltid hem.

Vilka julblommor finns hemma hos er?

– Julstjärnor och amaryllis. Utan dem är det ingen riktig jul. Och på julafton blir det självklart röda tulpaner.

Ingela och Bjarne tipsar: Så får du dina julblommor att hålla länge

Azalea

Det är viktigt att den inte torkar ut. Känn efter noga med fingret eller lyft upp hela innerkrukan och känn efter. Den klarar lite vatten i ytterkrukan. Till våren planterar man den ute, gärna ihop med rhododendron och till jul tar man in de igen. En azalea kan leva nästan hur länge som helst.

Julstjärna

”Populär men ingen bra julblomma”, suckar Ingela. Här gäller det att absolut inte vattna för mycket. Vatten i ytterkrukan är totalförbjudet och den får inte stå för kallt och inte heller för varmt. Vanlig rumstemperatur mår den bäst av. Sköter man den så lever den till våren och då kan man sticka ned den i trädgårdsrabatten.

Julros

Den sköter man ungefär på samma sätt som en azalea. Men tänk på att inte vattna för mycket. Den är lite känsligare än azalean för vatten och dör lätt om den blir övervattnad.

Amaryllis i buketter

Skär av stjälkarna några centimeter och ställ dem sedan i kallt vatten. Tejpa längst ner runt stjälken så att den inte krullar sig. Gör den det kan hela stjälken spricka sönder. Låt de stå svalt över natten, precis som tulpaner, då lever de längre.

ANNONS