Nu är det klart var den nya skolan i Kode ska byggas.
Nu är det klart var den nya skolan i Kode ska byggas. Bild: Kungälvs kommun

Klart var nya skolan i Kode ska byggas

På onsdag förmiddag röstade kommunstyrelsen om var den nya skolan i Kode ska byggas.
– Det blir plats M, vid scoutstugan, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

På kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen kom frågan om var en ny skola i Kode ska byggas upp till beslut. Det stod mellan två alternativ. Det vinnande innebär att en ny mellanstadieskola byggs som ersättning för Tunge skola på plats M vid scoutstugan. Det alternativ som röstades ner skulle ha inneburit att nuvarande Kode skola byggdes ut med en mellanstadiedel och idrottshall på plats L.

Partierna i kommunstyrelsen var oeniga om placeringen.

– Det var S, M, KD och V som valde plats M. Centern ville ha plats L och Sverigedemokraterna plats C. Utvecklingspartiet ville återremittera för att fördjupa den ekonomiska bilden. Det fanns också ett förslag om bordläggning, som röstades ner, säger Miguel Odhner.

ANNONS

SD var alltså för plats C på Solbergaslätten, en plats som inte längre var ett alternativ i förvaltningens underlag till beslut. Varken Liberalerna eller Miljöpartiet var på plats för att rösta i frågan när kommunstyrelsen sammanträdde.

LÄS MER:S tar ställning i frågan om ny skola i Kode

LÄS MER:Här vill Moderaterna bygga nya skolan i Kode

LÄS MER:Nya namninsamlingar mot en skola i centrala Kode

LÄS MER:Protestlista mot L-området för nya skolan i Kode

LÄS MER:Nytt huvudalternativ för skolbygget i Kode

I förvaltningens underlag till beslutet hade man spaltat upp elva faktorer, till exempel barnens behov, ekonomi, naturvärden och om platsen ligger på kommunägd fastighet, för att jämföra alternativen. I tre av de elva fallen bedömdes platserna vara snarlika, men i övriga åtta bedömdes plats L vara det bättre alternativet. Nu röstade alltså politikerna tvärt emot tjänstemännens bedömning.

– Förvaltningen har studerat 15 platser, bara en av 15 politiker valde förvaltningens prioriterade förslag. En stor politisk majoritet valde istället förvaltningens nästa bästa förslag, nu får vi ta det härifrån, säger Miguel Odhner.

Beslutet innebär att förvaltningen får i uppdrag att påbörja planarbete för plats M. Samtidigt kommer Kode skola att finnas kvar där den ligger.

– Det blir en tudelad skola i Kode i närtid, men vi tror att detta kommer att bli bra, säger Miguel Odhner.

ANNONS