Klart med förarbevis för vattenskoter

Nu är det klart – från och med 1 maj 2022 krävs förarbevis för att få köra vattenskoter. Men redan i sommar kan du ta ditt förarbevis.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På onsdagen klubbade riksdagen att kravet på förarbevis för vattenskotrar. Kravet gäller från 1 maj 2022 men för att ha ett förarbevis till nästa sommar behöver många vattenskoterförare gå utbildningen redan nu i sommar. Och nu är bråda dagar för att komma igång med utbildningarna.

LÄS MER:Trend mot allt fler vattenskotrar – men förarbevis dröjer

– Det är kort om tid både för utbildare och förare. Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. För att lyckas med det behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång. Så nu förbereder vi oss för att kunna godkänna utbildarnas ansökningar utan dröjsmål, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I dagsläget har ett 40-tal utbildare ansökt hos Transportstyrelsen om att få utbilda vattenskoterförare.

– Vi kan konstatera att intresset för att få bedriva utbildning är stort. Vi arbetar för att få till en jämn geografisk spridning av utbildare över landet. Från Luleå i norr, längs med hela Sveriges kuster och ända ner till Malmö i söder, säger Bo Bergström.

För att kunna gå utbildningen måste man ansöka ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen.

Förarbevis för vattenskoter – det här gäller

För att få ta ett förarbevis krävs att man har fyllt 15 år och genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Att ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen kostar 300 kronor. Det är dock upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.

Den som kör vattenskoter utan förarbevis kommer att kunna straffas med böter. Det är polisens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri.

Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter. Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS