Rickard Holmgren är kommunens projektledare för bygget i Kärna.
Rickard Holmgren är kommunens projektledare för bygget i Kärna. Bild: Anna Hedlund

Klart för bygge av skola och idrottshall i Kärna

Nu är kommunen klar med sitt arbete med gator och ledningar vid gamla fotbollsplanen i Kärna. Bygge av skola, förskola, idrottshall och bostäder i området kan ta sin början i sommar.

ANNONS

Friskolan i Kärna har i många år velat bygga en ny skola på den plats där fotbollsplanen låg tidigare. Kommunen har tagit fram en ny detaljplan för området, som också innefattar förskola, idrottshall och bostäder. I höstas vann planen laga kraft, och sedan dess har kommunen varit på plats och gjort sina markarbeten.

– Infrastrukturen som kommunen gör är färdig sedan en vecka. Gator och ledningar är färdiga, liksom gång- och cykelbana och parkeringsplatser, säger Rickard Holmgren, kommunens projektledare.

Därmed är kommunens arbeten på platsen klara. Skola, idrottshall, förskola och 55 bostäder, ska byggas av privata aktörer.

ANNONS

– Nästa steg är att byggarbetena sätter igång, troligen efter semestern, säger Rickard Holmgren.

Det är Serneke som har fått i uppdrag av Friskolan i Kärna att bygga skolan. Samma företag ska också bygga de cirka 55 bostäderna i området.

– Idrottshallen ska byggas av Ytterbygg, som sedan ska hyra ut den till kommunen, säger Rickard Holmgren.

Det blir en idrottshall av fullformat, vilket har saknats i Kärna tidigare. Den kommer att ha skolverksamhet dagtid och vara öppen för sporter kvällstid.

– Den ska vara klar att börja användas sommaren 2022, till höstterminen i skolan, säger Rickard Holmgren.

Det är bestämt att förskolan ska drivas privat, men vem som ska göra det är ännu inte klart.

– Det har kommit intresse från privata aktörer som vill äga huset och driva verksamhet i det. Det blir förhoppningsvis snart klart vem det blir, säger Rickard Holmgren.

Vad gäller idrottshallen och skolan så är bygglov sökt för båda.

– Byggloven är inte klara ännu, men följer man bara detaljplanen så ska det inte vara några problem, säger Rickard Holmgren.

Bostäderna ska ligga norr om skolan och förskolan. För att inte skolbygget ska bli försenat har man kommit överens om att exploatören inte får börja bygga bostäderna förrän bottenplattan på skolan är helt klar. När bostäderna kommer att börja byggas är ännu inte klart.

– Vi har ännu inte fått in bygglovsansökan för bostäderna. Men vi utgår från att det är 55 bostäder de tänker sig. Det skulle också vara svårt att få in några fler, säger Rickard Holmgren.

ANNONS