Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Catrin Hansson
Bild: Catrin Hansson

Klöverbackens skola ska stänga – håller inte måttet

Sviktande elevunderlag och lokaler som inte håller måttet ligger bakom beslutet att lägga ner Klöverbackens skola i Olseröd.
F-2-eleverna ska istället gå i närliggande skollokaler.

Beslutet att lägga ner Klöverbackens skola till sommaren 2023 är taget av kommunens högsta chef inom skolan. Johan Gilberth, rektor Klöverbackens skola, förstår beslutet.

– Lokalerna håller inte. De är inte optimerade i den standarden och utförande som en modern skola ska vara idag, och i framtiden. En skola ska vara utvecklingsbar och det är inte Klöverbacken idag, säger Johan Gilberth.

Klöverbacken är väl en av de ”nyare” skolorna i kommunen, vad är det som inte funkar?

– Till exempel matsalen är problematisk och personalutrymmena. Klassrummen är inte utformade så att de fungerar på ett bra sätt. Läget är fantastiskt och skolgården, men det är svårt att driva skolan så att det gynnar elevernas undervisning.

Justera Olseröds skola

Idag går exakt 100 barn på skolan, i lokaler som egentligen skulle kunna ta uppåt 140 elever. Johan Gilberth menar att det har varit ett minskat elevantal de senaste åren och det sett likadant ut för kommande år.

Var ska nuvarande och kommande F-2-elever gå?

– Det vi tittar på nu kan vara att de flyttas till Olseröds skola (årskurs 3-6 reds anm), som ingår i mitt rektorsområde. Eventuellt behöver skolan justeras för att få in de här eleverna.

Påverkar fler skolor

Johan Gilbert säger att de måste titta på alla skolor i närområdet för att hitta en hållbar lösning för framtiden. Det skulle betyda att även Kullens skola, F-6-skola i Munkegärde, kan komma att påverkas.

Behöver ni använda Kullens skola också?

– På något sätt kommer skolorna i området påverkas av de elevantalet vi har.

På kommunens hemsida står att ”i ett vackert naturområde i norra delen av Kungälv ligger Klöverbackens skola”, det berättas om nedläggningen och om att en förskoleklass kan komma att starta på skolan hösten 2022 – om tillräckligt många önskar det för sina barn.

– Vi har fått in en del synpunkter. Vi kommer naturligtvis ta hänsyn, och skapa trygghet och kontinuitet för våra elever. Vi får hitta det som är hållbart i längden för alla elever i området.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.