Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenneth G Forslund (S).Arkivfoto
Kenneth G Forslund (S).Arkivfoto

Kina varnar riksdagsman från Kungälv: ”Var helt förväntad”

Kinas ambassadör i Sverige har skickat ett brev med en varning till Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott och riksdagsman från Kungälv.
– Jag är inte förvånad. En reaktion var helt förväntad, säger han.

Kenneth G Forslund är en av 14 parlamentariker från bland annat USA, Ukraina, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Irland och Tjeckien, som har skrivit under ett uttalande som publicerades på det litauiska parlamentets hemsida i slutet av augusti.

I uttalandet fördömer Kenneth G Forslund och hans kolleger Kinas politiska, diplomatiska och ekonomiska påtryckningar på Litauen och att det utgör en ovälkommen inblandning i ett EU- och Natolands interna angelägenheter. De välkomnar också Litauens strävan att utveckla ekonomiska relationer med Taiwan.

Tog skruv i Peking

Varningsmejlet från Kinas ambassadör, skrivet både på engelska och kinesiska, nådde Kenneth G Forslund redan dagen efter publiceringen, när han firade helg hemma i Kungälv.

– De var överraskande snabba och det betyder att detta är en viktig fråga för dem. Det är uppenbart att det vi skrivit och står upp för har tagit skruv i Peking, säger Kenneth G Forslund och berättar att han har träffat Kinas ambassadör flera gånger och haft en del heta diskussioner, men att han aldrig tidigare har blivit varnad eller tillrättavisad av en ambassadör som i det här fallet.

– Mejlet skrevs på uppdrag av Peking och samtliga parlamentariker har fått liknande reaktioner, konstaterar han.

Förtäckta hot

Eftersom den här sortens mejl även innehåller förtäckta hot har UD gått ut och protesterat.

– Man accepterar inte att Kina hotar ledamöter på det här sättet, säger Kenneth G Forslund.

Kommer du att ha ett möte med Kinas ambassadör framöver?

– Han har öppnat upp för att träffas och prata om det här men jag har fortfarande inte tagit ställning kring om det blir ett möte eller inte, säger Kenneth G Forslund.

Fler är negativa

Han betonar att bilden av Kina kraftigt har försämrats bland befolkningar runt om i världen de senaste åren och hänvisar till en undersökning, som förra året presenterades av det Washingtonbaserade opinionsinstitutet Pew Research Center.

– Efter Japan är Sverige det land i världen som har den mest negativa folkopinionen mot Kina. Det visar att ambassadörens agerande är helt kontraproduktivt för Kina och Kinas intressen, menar Kenneth G Forslund.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.