Produktutvecklarna Christina Gustavsson och Ida Windahl testbakar framtiden nyheter på bageriet i Liljedal.
Produktutvecklarna Christina Gustavsson och Ida Windahl testbakar framtiden nyheter på bageriet i Liljedal. Bild: Katja Ragnstam

Kexfabriken öppnar testbageri i Liljedal

Kexfabriken flyttar men produktutvecklingen stannar i Kungälv. Redan nu öppnar Orkla nytt provbageri mitt i Liljedal där framtidens smaker ska testas – förhoppningsvis med experthjälp av Kungälvsborna själva.

ANNONS
|

I en före detta butikslokal i Liljedal har ett komplett provbageri med tre stora ugnar byggts upp. Innanför de frostade skyltfönstren ska framtiden kexvarianter provbakas, smaker och smakkombinationer testas och idéer förfinas - eller förkastas.

– Lite hemligt kan man säga att det är. När man provbakar och testar nya produkter och smaker så är det några år kvar till lansering, och då ska det ju vara hemligt. Man kan kalla det för ett smaklaboratorium , säger Alexandra Thorn, produktutvecklingschef på Orkla Confectionary och Snacks Sverige.

I början av juni flyttar en handfull produktutvecklare in i lokalen på Södra Gränden 1. De jobbar redan idag på Göteborgs Kex, men lämnar nu fabriksområdet för att slå sig ner i Liljedal, mitt bland Kungälvsborna.

ANNONS

– När vi ligger så centralt hoppas vi på sikt att kanske ta hjälp av Kungälvsborna i någon form av smakpanel för nya produkter, om vi vill testa en ny smak på Singoalla till exempel, säger Alexandra Thorn.

Hur ska ni göra för att kexen ska smaka likadant när de ska bakas i Riga istället för i Kungälv?

– Det är det vi alla jobbar stenhårt för är att produkterna ska smaka lika bra, eller bättre än vad de gör nu. Därför är det bra att vi har kvar våra produktutvecklare som fortsätter jobba i Kungälv.

Kommer det nya provbageriet att fortsätta sprida den klassiska doften över Kungälv när fabriken stänger?

– Det blir ju inte på samma sätt när man bakar så lite åt gången så det ska man inte räkna med. Möjligen kan man kanske känna något litet om man råkar gå förbi vid precis rätt tillfälle, men då ska man nog ha tur.

Göteborgs Kex kommer att ha produktion i fabriken Kungälv fram till december 2022. Kexfabriken flyttar men produktutvecklingen stannar i Kungälv.

ANNONS