Kenneth G Forslund (S) ny förste vice talman

Kungälvspolitikern Kenneth G Forslund (S) blir förste vice talman. Det beslutade riksdagen i en omröstning på måndagen.
– Jag är förstås stolt och glad, säger han.

ANNONS

Under talmansomröstningen omvaldes Moderaternas Andreas Norlén till talman av en enig riksdag. Efter en kortare överläggning där bara två riksdagsledamöter tog till orda – Socialdemokraternas Gunilla Carlsson och Centerpartiets Annie Lööf – valdes även Kenneth G Forslund sedan med stor enighet till förste vice talman.

– Jag är framförallt stolt över att ha fått hela min partigrupps förtroende och det känns fantastiskt att bli vald. Det finns också ett stort och brett stöd för mig i alla partier och det känns naturligtvis bra, säger Kenneth G Forslund på telefon strax efter utnämningen.

Möte under eftermiddagen

Nu väntar först riksdagens högtidliga öppnande i morgon, tisdag, och där har talmännen en framskjuten plats.

– I eftermiddag blir det möte inför öppnandet och jag får regi om vad som är mina åtaganden under morgondagen.

Hur kommer ditt arbete som förste vice talman att se ut?

– Jag kan inte säga det exakt ännu, först ska vi lägga upp arbetet i talmanspresidiet. Det jag vet är att det blir stor skillnad framöver, jag kommer att sitta talman i riksdagen med jämna mellanrum och leda debatter och omröstningar. Det gör talmännen på ett rullande schema. Till skillnad från talmannen får vice talmännen fortsätta att delta i den politiska debatten och i beslutsfattandet. Nu ska jag fundera på vilka frågor jag ska driva där.

Hur går dina tankar efter utnämningen?

– Ja, detta var inte något jag såg framför mig när jag började i SSU en gång i tiden, och inte heller när jag blev riksdagsman för tjugo år sedan. Det känns intressant, kan man väl säga och jag är förstås stolt och glad. Jag ser också fram emot att fortsatt möta väljarna i valkretsen fast i en delvis ny roll, säger Kenneth G Forslund, förste vice talman sedan ungefär en halvtimme.

20 års erfarenhet av riksdagen

Gunilla Carlsson (S) berättade i riksdagen varför partiet valt att nominera Forslund.

– Med 20 års riksdagserfarenhet, närmast som ordförande i utrikesutskottet och med tidigare erfarenhet bland annat från EU-nämnden och riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling, är vi övertygade om att han besitter de erfarenheter och egenskaper som krävs för att hantera uppdraget på ett förtjänstfullt sätt.

Kenneth G Forslund har i höst suttit i riksdagen i 20 år och har under den senaste mandatperioden varit ordförande i riksdagens utrikesutskott. Den posten lämnar han nu för att tillträda som förste vice talman i riksdagen.

Som vice talman får han fortsätta sitt politiska arbete, men kommer inte att vara aktuell för uppdrag som ordförande eller vice ordförande i något utskott.

I ett uttalande i samband med nomineringen i fredags sade S-ledaren Magdalena Andersson att ”...Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet. Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser.”

Valet av andre vice talman skedde med slutna sedlar och resulterade i att ingen av de två kandidaterna fick en majoritet av rösterna. Julia Kronlid (SD) fick 173 röster, Janine Alm Ericson fick 49 röster och 126 ledamöter röstade blankt. En ny omröstning hölls därför under eftermiddagen, och eftersom endast 347 ledamöter då röstade räckte 174 röster för majoritet till Julia Kronlid.

Efter ännu en sluten omröstning valdes sedan Kerstin Lundgren (C) till tredje vice talman.

ANNONS