Kenneth G Forslund (S) efter talmansnomineringen: ”Jag är stolt och glad”

Gratulationerna strömmar in till Kenneth G Forslund (S), riksdagsmannen från Kungälv som under fredagen nominerades av Socialdemokraterna för en post i talmanspresidiet, som består av en talman och tre vice talmän.

ANNONS
|

– Jag är naturligtvis oerhört stolt och glad över att få det förtroendet av den socialdemokratiska riksdagsgruppen, säger Kenneth G Forslund, som under eftermiddagen bland annat har mottagit gratulationer från kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, Miguel Odhner.

Kenneth G Forslund har i höst suttit i riksdagen i 20 år och har under den senaste mandatperioden varit ordförande i riksdagens utrikesutskott, där han har varit respekterad och omtyckt.

Något kristdemokraten Gudrun Brunegård vittnade om när KP var på besök riksdagen i våras: ”Kenneth är väldigt uppskattad. Lugn och med en underbar torr humor hanterar han olika problem som dyker upp i mötesordningen. Dessutom är han mycket kunnig”, sade hon då.

ANNONS

I ett uttalande på fredagen säger S-ledaren Magdalena Andersson att ”...Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet. Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser.”

Sträcker ut en hand

Samtidigt med nomineringen av Forslund, fortsätter S att hålla dörren öppen för att göra upp med Moderaterna inför omröstningen av talmansposten på måndag. Allt för att hålla Sverigedemokraterna borta från uppdraget. I ett pressmeddelande skriver S: ”Socialdemokraterna önskar brett stöd i riksdagen för talmansposten och har sträckt ut en hand till Moderaterna för att diskutera kandidaten för talmansposten.”

Hur det går i omröstningen på måndag är fortfarande en öppen fråga. Enligt Socialdemokraternas sätt att se på saken ska det största partiet, det vill säga S, få talmansposten. Moderaterna däremot menar att det största partiet i blocket som bildar regering ska få uppdraget, alltså Sverigedemokraterna.

– Vi har sträckt ut handen till Moderaterna och försöker hitta en gemensam lösning, så får vi se var detta slutar, säger Kenneth G Forslund, som kan väljas till talman eller vice talman i riksdagen på måndag.

– Att jag åtminstone blir vice talman vore det normala, men jag väljer att inte ta ut något i förskott, konstaterar han.

Kom nomineringen som en överraskning för dig?

– Det har ställts frågor från olika håll under en tid så nej, det var ingen total överraskning, säger Kenneth G Forslund.

Om han skulle väljas till talman får han inte ha några politiska uppdrag. Som vice talman får han fortsätta sitt politiska arbete, men kommer inte att vara aktuell för uppdrag som ordförande eller vice ordförande i något utskott, säger han.

Så hur mycket kommer du att sakna ordförandeskapet i utrikesutskottet efter alla år?

– Både talman och vice talmän har viktiga roller i att representera Sverige, så jag kommer ändå att få ägna mig åt utrikespolitik. Det är något Magdalena Andersson också har understrukit, att det handlar mycket om att representera Sverige, både hemma och utomlands, säger Kenneth G Forslund.

ANNONS