Katten Sixten hittad – sprang bort på Fästningsholmen

Katten Sixtens försvinnande engagerade stora delar av Kungälv. Han var borta i över en vecka – innan han till sist hittades. Nu vill ägaren Jonas tacka Kungälvsborna:
– Det är det kollektiva i Kungälv som gjort att detta fått ett bra slut, säger han.

ANNONS
|

Den 8 juli kom familjen med hemvist i Karlstad till Kungälv med sin båt och lade till vid Fästningsholmen. Med på segelsemestern var Jonas, föräldrarna Håkan och Lena samt katten Sixten.

Natten därpå smet Sixten ut genom en glipa i aktertältet.

– Vi insåg inte att det var en liten springa som en katt kan ta sig ut genom. Det var frågan om en trasig knapp, mer eller mindre. Han hade legat i tältet flera nätter tidigare utan att ta sig ut därifrån, säger Jonas.

Gav sig ut för att leta

Tidigt på morgonen insåg de att Sixten hade smitit i väg. De gav sig då genast ut för att leta.

ANNONS

– Vi var förtvivlade. Han brukar komma när vi ropar. Han lyssnar verkligen på sitt namn och är väldigt svag för kattgodis. Vi började fundera på om han trillat i älven, och den är ju ganska ström, säger ägaren Jonas, 34.

Trots att de under den kommande veckan skulle komma att söka av fästningen flera gånger gick Sixten inte att hitta. Till slut valde familjen att styra skutan tillbaka mot Karlstad.

Men dagen efter hittades han mirakulöst vid en tomt på Fästningsholmen. Och under onsdagen åkte de tillbaka till Kungälv och kunde återförenas med sin familjemedlem.

– Sixten var sig lik, kan jag säga. Det märktes att han hade slut på energi, han hade lite klena mjauningar, men han var hungrig och väldigt stångig. Han stångades och kelade mycket. Han kände direkt igen sin bur. Det var som att han kände på sig att det var dags att komma hem, säger Jonas.

Tacksamma för hjälpen

I sociala medier har engagemanget för Sixtens försvinnande varit stort. Bland annat lade Jonas på Facebook ut en efterlysning i hopp om hjälp, där han fick stor respons. De vill också tacka Katthjälpen.

När Sixten till sist kommit hem igen lade Jonas ut ett nytt inlägg som på torsdagsförmiddagen fått över 1 300 gillningar och drygt 200 kommentarer.

Han och resten av familjen är överväldigade.

– Det är verkligen många som engagerat sig. Ni är sådana djurvänner i Kungälv, detta var verkligen något som låg folk varmt om hjärtat. Folk var ute med hundar och letade, folk ringde, vi fick tips från alla möjliga håll, säger Jonas.

Han avslutar:

– Det är helt fantastiskt. Alla som varit ute och letat, alla som ringt, alla som erbjudit sig. Vi har fått erbjudande om sovrum, mat, vatten. Folk har köpt kattmat att locka med. Det är det kollektiva i Kungälv som gjort att detta fått ett bra slut. I det stora hela är det ett lagarbete.

LÄS MER:Fler övergivna katter än någonsin efter pandemin

LÄS MER:Folkfest när Kungälvsborna firade nationaldagen

LÄS MER:Båt på grund vid Fästningsholmen

LÄS MER:Studentyra på Fästningsholmen – möt de glada studenterna

ANNONS