Kateryna och Hampus Hanson, tillsammans med barnen Tristan och Minta i traditionell ukrainsk klädsel.
Kateryna och Hampus Hanson, tillsammans med barnen Tristan och Minta i traditionell ukrainsk klädsel. Bild: Kristian Johansson

Katerynas föräldrar hann inte lämna Ukraina

Kungälvsbon Kateryna Hanson är uppväxt i Ukraina och har sina föräldrar och många släktingar där.
– Det var en chock att vakna upp på morgonen och höra att det var krig, säger hon.

ANNONS
|

Kateryna träffade svenska Hampus 2010 när han var i Ukraina och jobbade ideellt på en gård med föräldralösa barn. Kateryna, som kan både tyska och engelska, var där för att hjälpa till att tolka när det kom utländska hjälparbetare. Paret hade till en början ett distansförhållande men gifte sig 2012, och har bott i Kungälv sedan 2014.

Nu följer de utvecklingen i Ukraina med fasa.

– Mina föräldrar bor kvar i staden där jag växte upp, Dubrovytsya. Det är en stad i västra Ukraina, nära gränsen till Belarus, som är ungefär lika stor som Kungälv. Jag pratar med dem hela tiden via en app, förutom när sirenerna går, då måste de gömma sig. Ingen får stå nära fönstren då, säger Kateryna, som har svårt att ta in vad som händer i sitt gamla hemland.

ANNONS

– Det är så overkligt. Här lever vi fortfarande ett vanligt liv medan det är fullständigt krig där. Jag gråter konstant. Mina barn gråter. De vet vem Putin är. Min son Tristan vaknade på natten och frågade efter mormor. Det var samma natt som kriget började, säger hon.

Det är inte bekräftat i nyhetsrapporteringen att staden Dubrovytsya har blivit beskjuten, men bekanta till Kateryna säger att det smäller mycket och det är missiler i luften.

Det är hård press på släktingarna som plötsligt befinner sig mitt i ett krig.

– Katerynas mamma har problem med sin hälsa vid stress. Nu är det såklart jättemycket press på dem. De är oroliga att de aldrig mer ska kunna träffa sina barn och barnbarn, säger Hampus.

Går inte att köpa bröd

Det har bara gått några dagar sedan kriget började, men vardagslivet har förändrats mycket på den tiden.

– Alla apoteken är tomma. Det finns inget bröd att köpa. Ingen bensin, säger Kateryna.

– Bara att få ut pengar i bankomater är svårt. De tömdes snabbt. Det blir så vid katastrofer, man äger bara det man har i handen, säger Hampus.

Kateryna har en kusin i Ukraina som har barn i samma ålder som hon själv har. Kusinens man jobbar i Polen och kan inte komma hem till sin familj, och de kan inte heller ta sig till honom.

– Katerynas föräldrar och andra släktingar hade tänkt ta sig ut ur landet, men de hann inte samla ihop sig och komma iväg. Som det ser ut nu så kommer de ingenstans, säger Hampus.

Kateryna har skrivit ut affischer och försöker upplysa så mycket hon kan om situationen i Ukraina.
Kateryna har skrivit ut affischer och försöker upplysa så mycket hon kan om situationen i Ukraina. Bild: Kristian Johansson

Bara några dagar innan Rysslands attack på Ukraina verkade det som att det skulle gå att lösa motsättningarna via diplomatiska samtal. Men det ändrades tvärt natten till torsdag.

– Ingen i Ukraina trodde det här. Kanske att de skulle komma till den östra delen med Donetsk och Luhansk, men ingen trodde att de skulle våga attackera hela landet, säger Kateryna.

Försöker höra av sig till alla

Hemifrån Kungälv gör hon och familjen vad de kan för att stötta släkt och vänner i Ukraina.

– Vi försöker skriva till alla vi känner i Ukraina och fråga hur de mår. De svarar och säger att de uppskattar att vi hör av oss. Sedan delar jag allt jag ser om Ukraina på instagram och facebook för att visa att det är ett fullskaligt krig över hela landet, inte bara i Donetsk och Luhansk, säger Kateryna.

Hon har också skrivit ut affischer och varit ute i Göteborg och demonstrerat vid Rysslands konsulat.

– Jag var så trött när jag kom hem efter att ha varit där. Jag kunde bara höra sirener, det kändes väldigt konstigt. Jag följer nyheterna konstant på telefonen. Jag har inte sovit i natt, säger Kateryna.

– Det tar såklart jättemycket energi. Man har ju också sitt vanliga liv med jobb, hemmaliv, matlagning... Samtidigt är det ju inte oss det är synd om. Vi har vänner och släkt i Ukraina som kanske måste fly för sina liv, säger Hampus.

Hårt motstånd

Av vad som har framkommit hittills tycker Kateryna och Hampus att Ukraina verkar stå för ett hårt motstånd mot Ryssland så här långt.

– Det är ett sammansvetsat folk som har fått kämpa mycket för sin frihet. De biter tillbaka oerhört hårt samtidigt som de har fått effektiva vapen från väst. Det är enastående vad de gör för att stå upp för sin frihet, säger Hampus.

Ukraina har fått stort stöd från omvärlden, och det förekommer också stora fredsdemonstrationer i Ryssland.

– Det här problemet börjar och slutar med Putin. Med honom som styr har Ryssland aldrig gjort sig av med det gamla onda tankegodset. Ryska folket måste fortsätta försöka få bort honom, säger Hampus.

– Det låter så hemskt att säga det, och jag har aldrig önskat att någon ska dö, men jag önskar att Putin ska dö, säger Kateryna.

De är tacksamma för Sveriges stöd till Ukraina, men skulle önska ännu tydligare ställningstagande.

– Vi kan visa ännu mer att vi stöttar Ukrainas folk. Sverige borde bryta all kontakt med skurkregimen i Ryssland, säger Hampus.

ANNONS