Första spadtaget. Som grävare tjänstgjorde Roger Steffner, projektledare, Louise Stenbom, säljare, Miguel Ohdner, Kommunstyrelseordförande och Dennis Persson, den köpare som var först med att skriva kontrakt.
Första spadtaget. Som grävare tjänstgjorde Roger Steffner, projektledare, Louise Stenbom, säljare, Miguel Ohdner, Kommunstyrelseordförande och Dennis Persson, den köpare som var först med att skriva kontrakt. Bild: Benedikta Cavallin

Kaprifolen blir Kungälvs högsta hus – ett tag

Nu är bygget igång av bostadsrättsföreningen Kaprifolen. Den tredje etappen av Kongahälla blir ett hus på fjorton våningar.
– En fin byggnad som vi kommer vara stolta över, säger Roger Steffner, projektledare på Riksbyggen.

ANNONS

Riksbyggen har faktiskt tjuvstartat. Pålkranen har varit igång några dagar men för tillfället tar den en paus för att inte störa invigningsceremonin. Strax intill det nystartade bygget har Riksbyggen laddat med gulaschsoppa till alla inbjudna samt grushög och spadar för att högtidlighålla att bygget av Kaprifolen nu är igång.

– Det som gör Kaprifolen unikt är nog att huset blir så varierat, säger Charlotta Berndtsdotter, säljare på Riksbyggen. Alla lägenheterna är ljusa och välgenomtänkta, men storlek och planlösning skiljer sig åt. Tanken är att de ska locka köpare i olika åldrar och olika faser av livet.

Vissa köpare är äldre som vill byta villan mot ett bekvämare boende, andra är barnfamiljer eller ungdomar som flyttar till sin första lägenhet. Sex lägenheter är vikta åt ungdomar i åldern 18-35 som vill hyrköpa. Det innebär att de tecknar ett hyreskontrakt men har möjlighet att köpa loss lägenheten efter fem år.

ANNONS

Många köar för lägenhet i Kungälv

Att huset även kommer ge rum åt ungdomar är något som kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S), uppskattar särskilt.

– I Kungälv har vi 20 000 personer i kö för en hyresrätt, säger han. Vi behöver bygga så att alla som vill kan bo här. Och vi är bra på att bygga. Kungälv är faktiskt Sveriges näst mest tätbebyggda glesbygd.

Kaprifolen kommer ha två huskroppar, en med sex våningar och en som ska bli 14 våningar hög vilket innebär att huset blir högst i Kungälv, i alla fall till dess att JM rest huset på tomten bredvid.

– När folk frågar vad jag gör brukar jag säga att jag bygger en skyskrapa i Kungälv, säger projektledaren Roger Steffner.

Så här kommer Kaprifolen se ut.
Så här kommer Kaprifolen se ut. Bild: Tomorrow AB

Han framhåller att huset också kommer att uppfylla högt ställda miljökrav.

– Det blir välisolerat och kommer att ha både sedumtak och solceller, säger han. Riksbyggen har lagt ribban högt. Vi har som mål att varje hus vi bygger ska bli snäppet bättre miljömässigt än våra tidigare.

Närheten till resecentrum och med service på nära håll gör det enkelt för de boende att slippa bilen. Första året har alla också ett västtrafikkort som täcker hela regionen. Dessutom finns både cykelpool och bilpool i området.

Intresset stort för att köpa

Roger Steffner menar att en lägenhet i Kongahälla är en bra investering.

– Fräkne gränd strax bakom är faktiskt den gata i hela regionen där lägenheterna ökat mest i pris, säger han.

Om lite drygt två år ska de 99 nya lägenheterna vara inflyttningsklara och två tredjedelar är redan sålda. Merparten av de som närvarar vid ceremonin är blivande grannar i huset. Först med att teckna kontrakt var Dennis Persson. Tillsammans med sin fru skrev han på för en fyrarummare tidigt i våras.

– Vi har valt en öppen planlösning, säger han. Det gör att lägenheten liknar villan som vi flyttar ifrån. Det kommer inte bli svårt att trivas här.

Med sina 14 våningar blir huset högst i Kungälv, ett tag.
Med sina 14 våningar blir huset högst i Kungälv, ett tag. Bild: Tomorrow AB

Paret Persson blir grannar med Elaine och hennes man som flyttar från villan i Romelanda. Elaine ser verkligen fram emot att byta till mindre boende.

– Det ska bli så skönt att inte ha så mycket att ta hand om och att ha nära till allt man behöver, säger hon. Jag kommer också uppskatta att inte behöva gå i trappor.

De blivande grannarna samlades kring husmodellen under invigningen.
De blivande grannarna samlades kring husmodellen under invigningen. Bild: Benedikta Cavallin
  • Bostadsrättsföreningen Kaprifolen kommer bestå av 99 lägenheter.
  • Den minsta blir en etta på 35 kvm och den största en femma på 115.
  • Huset ska bestå av en lägre del med sex våningar och en högre med 14 våningar.
  • Lägenheterna blir inflyttningsklara våren 2024.
ANNONS