Kampen mot invasiva arter stoppas – får inga pengar

Medlen för att bekämpa invasiva arter på land har helt raderats i årets budget efter att regeringen nästan halverat anslaget till naturvård i årets budget.
– Det är lite ett förlorat år, säger Klara Jansson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
|

Förra året gick nästan två miljarder kronor av regeringens naturvårdsbudget till åtgärder för värdefull natur och kampen mot invasiva arter. Från och med i år har regeringen dragit ner på anslaget med 45 procent, till drygt 900 miljoner kronor. Det innebär att pengar, cirka 55 miljoner kronor, som gått till att bekämpa invasiva arter på land i stort sett är utraderade.

– Det har varit viktiga pengar som gjort stor nytta. Nu stannar det arbetet av, säger Clas Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Klara Jansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Klara Jansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Bild: Privat

Förra året fick Länsstyrelsen i Västra Götaland sex miljoner kronor till åtgärder för att bekämpa invasiva arter.

ANNONS

– Det påverkar arbetet jättemycket när det går från sex miljoner kronor till noll, säger Klara Jansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

"Vi får prioritera”

Arbetet med att bekämpa och utrota invasiva arter utanför skyddade områden, som naturreservat, kommer att få stryka på foten i första hand.

– Men vi får även titta på och prioritera de åtgärder vi gjort i skyddade områden, då den budgeten också skurits ner, det är 40 procent kvar. Vi får prioritera att slåtta och beta av dem, det håller invasiva arter borta, säger hon.

Klara Jansson menar att om bekämpningen av invasiva arter stannar av blir det omstart den dag man får pengar igen.

– Kommer arterna att breda ut sig blir det tuffare. Det här är riktade åtgärder som behöver göras över många år, det är inget man blir av med på ett år.

Är det ett förlorat år?

– Ja, det är lite som ett förlorat år. Vi får försöka upprätthålla det som gjorts men kan inte göra stora nya åtgärder.

Ingen tid för privatpersoner

Däremot kommer pengar att finnas för varje länsstyrelse att ha en samordnare. På Länsstyrelsen i Västra Götaland har Klara Jansson den rollen.

– Vi kommer inte att ha lika mycket tid till privatpersoner. Vi får försöka styra över det till hemsidorna, att man kan hitta informationen där.

I Kungälv är förekomsten av invasiva arter relativt stor. Det säger Andreas Dahlqvist som är kommunekolog i Kungälv.

– Det är som i många andra kommuner, en ganska stor förekomst av invasiva arter. Det är svårt att säga i vilken utsträckning, det beror på hur mycket man har inventerat och vi inventerar främst kommunal mark, men det är ett problem.

Till sommaren planerar Kungälvs kommun att åtgärda förekomsten av de invasiva arterna jättebalsamin och jättebjörnloka som finns på 38 respektive två platser.

– Den bekämpningen som vi planerar i Kungälv påverkas inte av minskat anslag. Däremot tror jag att kommande naturvårdsprojekt kan komma att påverkas, liksom att ta fram inventeringar och handlingsplaner.

Markägare har skyldighet att ta bort invasiva arter som är EU-listade. Men det finns många andra växter, till exempel parkslide, som inte omfattas av lika strikt lagstiftning.

Vad kan man själv göra om man har en trädgård för att minska risken att invasiva arter sprider sig?

– Framför allt ska man skaffa sig kunskap och lära sig att känna igen arter. Har man invasiva arter i sin trädgård kan man läsa på Naturvårdsverkets hemsida om vilka metoder som fungerar bra för att ta bort dem. Det beror lite på vilken art man har men verktyg måste alltid rengöras och avfallet ska tas om hand korrekt. Gräver man i bestånd av parkslide ska man även se jordmassorna som förorenade. Det är också bra om så många som möjligt kan rapportera in förekomster av invasiva arter, det hjälper oss att kartlägga dessa växters utbredning i kommunen.

Klara Jansson tillägger;

– En jätteutmaning är trädgårdstippar, vi har informationssatsningar där vi uppmärksammar fastighetsägare på att inte dumpa trädgårdsavfall utanför sin trädgård. De arter man har i trädgården ska stanna där.

Arbetstillfällen riskerar försvinna

Något som inte uppmärksammats så mycket är, enligt Clas Svedlindh, även arbetsmarknaden för de företag som arbetar med att bekämpa invasiva arter försvinner.

– Det är jättemånga entreprenadföretag, både inom bekämpning och skötsel, ungefär 1 000 arbetstillfällen i hela landet som försvinner med den här neddragningen.

Nedskärningen fanns med redan i den förra regeringens budget men den nya har låtit den bestå.

Blev ni överraskade av budgeten?

– Vi kunde se det när regeringen la budgeten i november, så vi har förberett oss på en budget på en lägre nivå under hösten. Men det är en stor minskning på de två stora naturanslagen, 1,5 miljarder, säger han.

Kommer äska mer pengar i budget

Clas Svedlindh ser inte det som sannolikt att regeringen skjuter till pengar till åtgärder för värdefull natur i år men från Naturvårdsverkets sida kommer de, inför nästa års budget, att trycka på att behovet av de här åtgärderna är stort.

– I början av mars kommer vi trycka på vad vi anser behövs för att arbetet ska fungera. Vi har höga mål för biologisk mångfald.

Finansiering av arbete med att bekämpa invasiva arter under vattenytan kommer att fortsätta, då det är Havs- och vattenmyndigheten som finansierar det arbetet.

LÄS MER:Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

LÄS MER:Förslaget: Cykelväg mellan Hindås och Rya – beslut väntas

ANNONS