Naomi Göransson och Lotta Westerberg öppnar kafe Mors mössa på Fästningsholmen.
Naomi Göransson och Lotta Westerberg öppnar kafe Mors mössa på Fästningsholmen. Bild: Kristian Johansson

Kafé Mors mössa på Fästningsholmen öppnar igen

Efter att ha legat nere några år öppnar nu kafé Mors mössa på Fästningsholmen i ny regi.
– Det är lite nervöst, men spännande, säger Naomi Göransson, som ansvarar för kaféet.

ANNONS
|

Det har inte bedrivits någon kafeverksamhet på tre eller fyra år, men nu öppnar man på nytt från och med i helgen. Det är Sol och Sand, som håller till i samma hus, som återupptar kaféverksamheten.

– Vi flyttade in i huset i januari 2020 och tänkte att någon gång måste vi sparka igång kafeet. Men så kom corona, och det blev tvärstopp, säger Camilla Christiansson på Sol och sand.

Företaget har under tiden haft kontakt med en konsult kring hur man skulle göra med kaféet.

– Han har hjälpt oss på vägen så att vi har fått lite tro på oss själva att det går, säger Camilla Christiansson.

ANNONS
Kafeet är utsmyckat med gamla bilder från platsen, tagna av fotografen Therese Alma Nilsson.
Kafeet är utsmyckat med gamla bilder från platsen, tagna av fotografen Therese Alma Nilsson. Bild: Kristian Johansson

Nu har man öppnat för säsongen och tänker ha öppet dagligen under sommarlovet. Naomi Göransson jobbar vanligtvis som receptionist på Sol och sand, men är barista och kaféansvarig.

– Jag har jobbat på kafé i två år tidigare. Det är lite nervöst, men spännande att dra igång. Det känns som en perfekt tid att öppna på, då många är hemma i Sverige och inte kan resa så långt, säger hon.

Kaféet är utsmyckat med gamla bilder tagna av fotografen Therese ”Teresia” Alma Nilsson.

– Det är bilder som hon har tagit på gamla Kungälv. Hon hade själv ett trädgårdskafé här och har tog bilder av sina gäster, säger Camilla Christiansson.

Det historiska temat återfinns också i namnet på kaféet, som också är namnet på ett av tornen på fästningen.

– Vi höll på rätt länge och bollade vad det skulle heta, men så kom vi på att det står ju faktiskt redan Mors mössa på fasaden. Jag har förstått sedan att det är ett begrepp, så det var inte ett svårt val att fortsätta med samma namn, säger Camilla Christiansson.

Det finns en viss konkurrens på Fästningsholmen. Gästgiveriet har sitt kafé och det finns en kiosk med gatukök och glass intill.

– Vi tänker att vi behöver ju inte ha precis samma utbud, det är bättre om vi kompletterar varandra. Så vi lägger oss lite på premium-nivå. Vi har surdegspizza och både vegansk glass och vegansk pizza. Vi säljer Lejonet och björnen-glass. Sedan har vi såklart alla klassiska bakverk som man behöver ha på ett kafé, säger Camilla Christiansson.

ANNONS