Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kadir Meral är finalist i Förebildsjakten. Foto: Bernstone Fotografi AB Bild: www.bernstone.se
Kadir Meral är finalist i Förebildsjakten. Foto: Bernstone Fotografi AB Bild: www.bernstone.se

Kadir Meral kan bli Årets förebild: ”Alla kan nå sina mål”

Kungälvs-Postens krönikör Kadir Meral är finalist i Förebildsjakten – en kampanj för att lyfta goda förebilder som inspirerar unga och sprider positivitet.
– Alla har möjlighet att ta del av samhällets möjligheter och resurser för att uppnå sina mål, säger Kadir Meral som är i final i kategorin Social entreprenör.
Hur känns det?
Vad vill du skicka med till de unga du föreläser för?
Många unga har det kämpigt på olika sätt, men finns det hopp även för dem?
Det finns ju de som inte ser någon ljusning alls, vad säger du till dem?

Förebildsjakten är en årlig kampanj som vill visa exempel på lokala förebilder och få dem att berätta om vilka val de gjort och hur det har påverkat deras liv och samhället i en positiv riktning. Kampanjen riktar sig till 16-22-åringar och samarbetar med gymnasieskolorna.

Som en av tre finalister i de tre kategorierna Ung till Ung, Lokal verkan och Samhällsentreprenör, i år finns Kungälvsbon, författaren, föreläsaren, krönikören och tidigare gymnasieläraren Kadir Meral.

– Man känner sig naturligtvis hedrad och det är alltid trevligt att man har gjort insatser som folk ser som goda och att man anses vara en förebild för unga.

I kampanjen finns presentationer av finalisterna på Instagram. Där berättar Kadir Meral om sin egen bakgrund, med en uppväxt i Kurdistan, en flytt till Sverige som 14-åring och hur han själv, trots att det var tufft, utbildade sig till lärare på universitetet.

Han berättar om hur han vill inspirera ungdomar att följa sin egen vilja, att kavla upp ärmarna och kämpa hårt.

– Mitt budskap är att varje person utifrån sina egna förutsättningar och förmågor och sin bakgrund ska hitta en vilja, en drivkraft, att ta del av samhällets möjligheter och resurser för att uppnå sina mål.

Han säger att man inte ska ha oöverstigliga mål men att man alltid ska titta uppåt och resa sig upp och sikta mot sina drömmar.

– Det klart, hoppet finns alltid. I vårt samhälle här lokalt, i Sverige och globalt beror det på vad man fokuserar på. Fokuserar man på det negativa, det kämpiga, att inget fungerar och det är problem i din omgivning, då är det lätt att man blir hopplös. Man måste titta på det som fungerar, det positiva och se möjligheterna.

Kadir Meral själv har två förebilder som han ser upp till.

– Och båda råkar vara kvinnor. Den ena är min mamma. Hon hade åtta barn som hon uppfostrade med kärlek och värme även under tuffa förhållanden. Och hon lämnade sina rötter och kom att hålla ihop familjen. Jag har sett hur hon kämpade.

Och den andra kvinnan är författaren och journalisten Alexandra Pascalido.

– Det som gör henne till förebild för mig är att hon är modig, hon vågar, hon ger inte upp och hon sprider positiv energi till sin omgivning.

För att hitta en balans i livet mellan det svåra och det lätta, det mörka och det ljusa, behöver man förstå att livet går upp och ner.

– Jag som är matematiker ser livet som en sinuskurva, det går upp och ner i livet och så kommer det att vara till graven.

– De som bara ser nattsvart, de har blivit uttömda på hoppets brunn, den är uttorkad. Det är vi människor som ger hopp och att få träffa någon som ger hopp kan hjälpa lite grann, det kan få hoppet att gro. Man behöver en förebild, en gnista, en händelse som får personen att tända igen.

Kadir Meral är en av tre finalister i sin kategori och 25 mars har han chansen att bli Årets förebild i sin kategori.

Karina Hansson

[email protected]

Förebildsjakten

Är ett initiativ av den icke vinstdrivande organisationen Förebildarna med syftet att låta unga individer upptäcka möjligheten att påverka sin egen framtid. Kampanjen genomförs i samarbete med Wallstreet Media med stöd av Stenastiftelsen.

Källa: Förebildsjakten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.