Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kabelfel släckte Kongahälla center mitt i lördagshandeln

Några minuter i tolv försvann strömmen till Kongahälla center och området däromkring. Ett överslag i en kabel var den akuta orsaken. Samtidigt försvann även fjärrvärmen i Kungälv.

När Kongahälla centrum gick över till reservkraft blev det mörkt.
När Kongahälla centrum gick över till reservkraft blev det mörkt.

Vid lunchtid på lördagen överraskades kunder och personal på Kongahälla center av att hela byggnaden lades i mörker. Reservkraften gick visserligen igång, vilket höll liv i brandalarmet och ett begränsat antal lampor, men kommersen fick göra en paus i väntan på att strömmen kom tillbaka någon timme senare.

LÄS MER: Kongahälla Center var utan ström

– Vi fick koppla om strömförsörjningen via en annan station, men det gick relativt smidigt, berättade Henrik Karlsson, affärsområdeschef elnät på Kungälv energi.

Kungälv Energi kommer att laga felet i dagarna så att anläggningen kan återgå till normaldrift. De ska också försöka ta reda på vad som orsakade strömavbrottet. Att strömmen går är inte helt ovanligt, även om det sällan får så stora konsekvenser som i lördags.

– Oftast beror ett avbrott på yttre påverkan av något slag, exempelvis att ett träd faller över ledningen eller att någon gräver av en kabel, säger Henrik Karlsson. Då känner systemet av att det får kontakt med jord och slår ifrån.

Henrik Karlsson misstänker att strömavbrottet orsakades av en dipp i Vattenfalls nät.
Henrik Karlsson misstänker att strömavbrottet orsakades av en dipp i Vattenfalls nät.

Utöver Kungahälla Center och Mac Donalds berördes ytterligare 158 kunder, mestadels lägenheter. Dessutom släcktes även trafikljusen i området ner. Samtidigt försvann även fjärrvärmen i Kungälv och troligen hängde det samman med strömavbrottet. När strömmen gick kan det ha slagit ut de pumpar som driver värmen i fjärrvärmenätet. Ytterst kan dock avbrottet ha berott på en sekundkort dipp som noterades i Vattenfalls nät vid samma tidpunkt.

– Det hände mycket samtidigt, säger Henrik Karlsson. Det är inte bekräftat att det finns något samband, men att allt hände på en gång talar förstås för att problemen hängde ihop.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.