Körde bil utan körkort – döms att betala 27 000 i böter

En man får betala 27 000 kronor i dagsböter efter att han kört bil utan körkort i Kareby. Körkortet hade omhändertagits efter ett rattfylleri ett halvår tidigare.

ANNONS
|

En polispatrull blev i hög hastighet omkörda av en personbil på E6 i Göteborg en natt i januari 2021. Patrullen stoppade bilen och föraren visade sig vara påverkad av alkohol – 0,34 milliliter per liter i utandningsluften.

Mannen, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Kungälv, erkände att han druckit tre fyra öl ett par timmar tidigare, men menar i polisförhör att han inte alls kände av alkoholen och tyckte att han ”körde bra”. Körkortet omhändertogs på plats.

Beslutet om att mannens körkort skulle återkallats i två år, kom drygt en månad senare.

En fredagsmorgon i augusti stoppades mannen på nytt av polis när han kom körandes i samma bil som tidigare, men den här gången på Karebyvägen i höjd med livsmedelsbutiken i Kareby.

ANNONS

I polisförhör säger sig mannen inte ha vetat om att körkortet fortfarande var omhändertaget, eftersom det ”gått så lång tid sedan omhändertagandet”, och förnekar därför brott.

Göteborgs tingsrätt köper inte mannens förklaring och pekar i sin dom på att mannen delgivits återkallelsen av körkortet bara ett par veckor innan han kontrollerades av polis på Karebyvägen.

Mannen döms nu att betala 100 dagsböter om 270 kronor, 27 000 kronor. Tingsrätten menar att summan motsvarar gärningarnas samlade straffvärde och är beräknad utifrån mannens ekonomiska förhållanden.

ANNONS