Käringöns rika historia berättas på vita duken

Från de första bosättarna för 400 år sedan via schartauanism och fiskekollaps, till ett utvecklingsprojekt som fick samhället på fötter igen. Käringön i Bohuslän har en rik och spännande historia. Nu berättas den i dokumentärfilmen Käringön – en utpost i havet. Den 25 oktober är det visning på Trappan Bio i Kungälv.

ANNONS
|

Det är naturfilmaren och Karebybon Svante Lysén som genom kameralinsen har skildrat Käringöns långa historia.

– Historien spänner över drygt 400 år fram till idag. På 1970-talet drabbades ön och Västkusten av fiskekollaps. Gränserna för fisket ändrades, skrotning av mindre fiskebåtar subventionerades och stora trålare tog över fisket. Det ledde till att samhället avfolkades, berättar Svante Lysén.

Stängde lönnkrogar

Tidigare var Käringön en så kallad kronoholme. Marken ägdes av staten och husen stod på ofri grund, vilket innebar att invånarna inte ägde husen de bodde i. I början av 1980-talet fick de bofasta möjlighet att köpa sina bostäder och kunde då belåna sina hus och starta näringsverksamheter av olika slag. Men ön har också präglats och formats av mycket annat, inte minst av den schartauanskt påverkade kapellpredikanten August Simson som var verksam på ön fram till sin död 1900.

ANNONS

– Han styrde ön med järnhand. Han stängde lönnkrogar och tvingade folk till kyrkan och hade två gudstjänster varje söndag. Men han gjorde mycket gott för ön, bland annat startade han en skola.

Så på 1980-talet initierades ett utvecklingsprojekt som kom att bryta den dystra trenden med avfolkning och som fick det avdankade fiskarsamhället långt ut i kustbandet på fötter igen.

Nära band till ön

– Det förändrade mycket. Man drog in vatten och avlopp i husen, verksamheter utvecklades och affären var öppen sju dagar i veckan.

Svante Lysén har själv nära band till Käringön. Käringön var hans föräldrars favoritplats och varje sommar i flera decennier hyrde de hus på ön.

– Jag har själv följt utvecklingen på ön från 50-talet och framåt. Från tiden då tändkulemotorerna dunkade och det fanns mängder med fiskebåtar i olika storlekar till när ön avfolkades, säger han och fortsätter.

Svante Lyse har skrivit flera böcker och gjort film tidigare. Han har ett äventyrligt förflutet och har bott på avlägsna platser och där han på olika sätt dokumenterat naturen. Under ett vildmarksår var han bosatt på Svalbard och hade 130 besök av isbjörnar. Ett annat år dokumenterade han de fyra årstiderna i en avlägsen del av Kanada. Finns det någon plats i Kungälv som han skulle vilja dokumentera? Svante Lysén skruvar på sig och drar på svaret.

Vill dokumentera Kareby

– Det vet jag inte. Kanske Kareby. Området har en intressant historia och är ett samhälle i förändring. På så sätt har det mycket gemensamt med Käringön.

Käringön – en utpost i havet kommer att visas på Bio Trappan i Kungälv den 25 oktober. Det blir även visning på bio Roy i Göteborg den 13 november och på Fregatten i Stenungsund den 16 november. Svante Lysén kommer att finnas på plats för att inleda visningarna och svara på besökarnas frågor. Han är förväntansfull och poängterar hur ovanligt det är att den här typen av filmer går upp på biografer.

Vad hoppas du att filmen ska lämna för avtryck?

– Inspiration! Att den ska inspirera andra samhällen som dras med avfolkningsproblem och visa vad man kan göra med ett samhälle på nedgång.

LÄS MER:Romantisk tonårsfilm spelas in på Marstrand

LÄS MER:Prisad film blir diskussionsunderlag hos FUB

LÄS MER:Hyllad naturfilm får Kungälvspremiär

ANNONS