Jimmys flyktingbussar redo att lämna Polen

På onsdagskvällen förväntas Jimmy Hemmingsson vända hem igen från Warszawa i Polen med två fulla bussar med människor från Ukraina som söker sin tillflykt i Sverige.

ANNONS
|

Det var i måndags eftermiddag som Jimmy Hemmingsson – tillsammans med Jan Bergqvist och busschaufförerna Mikael Viita och Per Andersson, prästerna Yngve Kalin och Markus Wallgren, samt krishanterarna Micke Keepon från Ytterby och Ingela Kalin – styrde kosan mot Polen. De reste med två bussar som lastats fulla med förnödenheter i Rollsbo och målet var att hämta hem så många flyktingar som ville och fick plats i bussarna.

Livesänder på Facebook

Jimmy har dokumenterat och livesänder hela resan i Facebookkanalen Human Rescue Ukraine där man bland annat kan se hur de under tisdagskvällen anländer till Warszawa dit mängder av människor på flykt nu evakuerats.

ANNONS

– Det är fullständigt kaos här, du kan inte ana, säger Jimmy Hemmingsson över telefon från Polen tidigt på onsdagsmorgonen.

Samtidigt är han överväldigad av all stöttning han och de andra volontärerna fått av alla frivilliga som bidragit på olika sätt inför deras resa.

LÄS MER:Insamling till Ukraina i Tega – handlarna utmanas

– Jag är så förbannat tacksam över allt ni där hemma velat skänka i form av det vi bett om, inte minst medicinsk utrustning. Det är också det här jag har sagt hela tiden, tillsammans kan vi göra skillnad och det är så gött när man ser all skit här på plats, vi älskar er!

– Det är helt fantastiskt hur alla frivilliga människor på plats ställer upp, inte minst den ideella hjälporganisationen A demand for action. Jag är tårögd, jag har blivit frälst här nere över all kärlek som ges, säger Jimmy Hemmingsson.

– Jag skulle därför även vilja uppmana alla människor att skänka pengar till just den organisationen, för de gör verkligen skillnad och det fullständigt väller in folk här nu hela tiden, så mer hjälp behövs, fortsätter Jimmy.

Lämnar under onsdagen

Målet är nu att med två bussar med 40–50 flyktingar i varje lämna Warszawa för avfärd mot Sverige under onsdagen. Ytterligare två svenska bussar lämnade i natt för samma destination.

– Flera bussar är också på ingång, det kommer nya hela tiden, säger Jimmy Hemmingsson.

Det enda Jimmy säger sig inte riktigt förstå är var alla svenska myndigheter befinner sig.

– Vi har inte sett någon svensk myndighetsperson på plats, utan de hänvisar vad vi förstått till just den ideella hjälporganisationen A demand for action.

Vidare mot Migrationsverket

Klockan 20 på onsdagskvällen är tanken att köra ombord på färjan till Sverige i Gdynia.

– Jag vill här även skänka en stor eloge till Stena Line som ställt upp med gratis hytter till alla, säger Jimmy Hemmingsson.

Tanken är sedan att fortsätta färden till Göteborg och Migrationsverket i Kållered som sedan får ta vid för att tillsammans med olika kommuner i Västsverige nu på sikt lösa inhysningsfrågan för de ukrainska flyktingarna.

Strax efter klockan halv tio på onsdagsförmiddagen ringer Jimmy tillbaka och meddelar att avresan blivit försenad.

– Vi väntar fortsatt på fler personer som vill följa med, så vi vet inte riktigt när vi kommer iväg ännu. Kanske inte förrän i morgon med den ena bussen. Det är galet här nere nu och det kommer bara fler och fler människor hela tiden.

LÄS MER:Kungälv beredd på att ta emot flyktingar från Ukraina

LÄS MER:Familjen Rösberg förbereder sig på att ta emot flyktingar

LÄS MER:Jimmy åker till Polen för att hämta flyktingar med buss

LÄS MER:Så vill Kungälvsborna hjälpa de krigsdrabbade

ANNONS