Jimmy Hemmingsson, från Spekeröd, lämnar på måndag åter för en ny resa till Polen. Här tillsammans med prästen Markus Wallgren vid Migrationsverket i Kållered, efter den förra resan i förra veckan.
Jimmy Hemmingsson, från Spekeröd, lämnar på måndag åter för en ny resa till Polen. Här tillsammans med prästen Markus Wallgren vid Migrationsverket i Kållered, efter den förra resan i förra veckan. Bild: Anders Ylander

Jimmy förbereder ny resa till Polen – avgår från Rollsbo

Efter knapp en vecka hemma förbereder Jimmy Hemmingsson nu en ny resa till Polen – även denna gång med insamling av förnödenheter på hans arbetsplats i Rollsbo och på måndag åker tre bussar för att hämta flyktingar från krigets Ukraina.

ANNONS
|

Efter tre omtumlande dygn återvände Jimmy Hemmingsson och de övriga volontärerna som varit i Polen i torsdags till svensk mark. Med på resan hade de då även ett hundratal ukrainska flyktingar som flytt kriget och nu sökt sin tillflykt i Sverige.

LÄS MER:Jimmy är tillbaka från Polen – med 98 ukrainska flyktingar

På måndag ger han sig iväg igen.

– Jag måste iväg igen och försöka rädda hem så många vi kan med våra bussar. Den här gången förbereder jag mig samtidigt för ett ännu värre scenario än förra gången, för nu handlar det ju om människor på flykt, direkt från olika krigshärdar och som med egna ögon upplevt kriget på ett annat sätt, säger Jimmy Hemmingsson.

ANNONS

Insamling i Kungälv

Förberedelserna inför resan pågår just nu för fullt. I Facebookgruppen Human Rescue Ukraine efterlyste Jimmy och de övriga initiativtagarna till räddningsaktionen i måndags allt från bussförare, krishanterare till bussbolag villiga att ställa upp med ett flertal bussar.

I går, tisdag stod det klart att tre bussar på måndag lämnar Kungälv för att åter ta sig ned till Warszava. Samtidigt pågår en ny insamling för att fylla bussarna med förnödenheter att ta med till Polen.

– Men den här gången vill vi bara ha sjukvårdsmaterial och apoteksvaror, samt torrmat, konserver, vatten, hund- och kattmat, säger Jimmy om insamlingen vid hans arbetsplats vid Future Eyewear på Bilgatan 13 i Rollsbo.

LÄS MER:Hjälp från Kungälv på väg till Ukraina

– Packa gärna i kartonger och märk upp dem ordentligt med vad de innehåller. Om man inte har möjlighet att ta sig till Kungälv utan hellre vill bidra med pengar tar vi tacksamt emot det på Swish, uppger han vidare.

Efterlyser boenden

Insamlingen på plats i Rollsbo kommer att pågå i dag onsdag och i morgon torsdag mellan klockan 08 och 16, samt fredag 08-14 och måndag 8-12. Sedan är tanken att ge sig väg senare på måndag eftermiddag.

– Men det vi nu också främst behöver är personer som kan tänka sig att ställa upp med tak över huvudet åt de som nu kommer. Här hänvisar vi dock till civilsamhället som tillsammans med kommunerna nu förbereder och samordnar hur detta ska gå till rent praktiskt.

– För vi kan inte bara pytsa ut folk hur som helst, utan här måste andra ta vid. Vårt fokus blir nu helt enkelt i stället att försöka hjälpa så många som vill att ta sig till Sverige.

LÄS MER:De som vill hjälpa flyktingar kan registrera sig hos kommunen

LÄS MER:Kommunen inventerar bostäder åt flyktingar

LÄS MER:Migrationsverket: ”Hela samhället måste hjälpa till”

ANNONS