Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bussar i Rollsbo lastas med förnödenheter som ska köras ner till Polen. Bild: Katarina Berg
Bussar i Rollsbo lastas med förnödenheter som ska köras ner till Polen. Bild: Katarina Berg

Jimmy åker med bussar till Polen för att hämta flyktingar

När flyktingströmmen ut ur Ukraina växte till följd av invasionen insåg Jimmy Hemmingsson att han måste göra något.
– Jag kände att jag inte bara kunde sitta och titta på, utan själv måste bidra på något sätt, säger Jimmy som under måndagskvällen åker till Polen med två bussar fullastade med förnödenheter, men med huvudsyfte att hämta hem flyktingar.

I fredags kände Stora Högabon Jimmy Hemmingsson, som jobbar på ett företag i Rollsbo, att han inte längre stillasittande kunde sitta och bevittna vad som hände i sin omvärld.

– Jag beslutade mig för att dra igång en insamling i syfte att åka ner och hjälpa de som nu flyr för att ta sig undan kriget. Via kontakter fick jag tag på ett bussbolag i Mölndal som var villiga att låna ut två bussar till självkostnadspris, samt ställa upp med en chaufför för att ta oss ned till Polen och hämta människor i behov av boende, berättar Jimmy Hemmingsson.

Enorm respons

Men för att inte bara åka ned med två tomma bussar efterlyste han via Facebook även personer och företag som var bereda att hjälpa till för att skänka förnödenheter som läkemedel, hygienartiklar, livsmedel, elektronik och sovsäckar.

– Responsen har varit helt enorm. Under helgen har vi fått in 150 lådor med grejer då vi samlat in prylar vid Future Eyewear, där jag arbetar i Rollsbo. Men vi är i behov av mera, framför allt alla typer av material för att stoppa blödningar, fortsätter Jimmy som under måndagen fortsätter insamlingen för avfärd mot Karlskrona senare under eftermiddagen.

– Vi har också fått otrolig generös hjälp av bland andra Almö livs i Myggenäs som sagt att vi är välkomna att bara komma och hämta det vi behöver. Ett apotek i Jönköping, som är på väg att lägga ned, har också skänkt läkemedel för 80 000 kronor, berättar han.

Avfärd mot Polen i kväll

Fram till klockan 14 på måndagen fortsätter insamlingen vid Bilgatan 13 i Rollsbo.

– Bussarna anländer klockan 12 och då ska vi börja lasta. Sedan är tanken att via Karlskrona ta färjan till Polen i kväll. Med på bussarna följer även två krishanterare och två präster, berättar Jimmy Hemmingsson vidare.

Planen är att ta sig till en liten by vid den sydvästra gräsen till Ukraina och Lviv.

– Jag har haft kontakt med evakuerare på plats, men vi håller förstås fortsatt kontakt eftersom situationen där nere förändras timme för timme, säger Jimmy som berättar att han knappt sovit utan ständigt suttit i telefon med olika människor hela helgen.

Kontakt med Migrationsverket

Hur många flyktingar som vill följa med på resan till Sverige vet han inte i nuläget.

– Det är förstås omöjligt att veta, men min förhoppning är att alla som vill ska få plats. Vi har också kontakt med Migrationsverket, eftersom det ju inte bara är att hysa in människor hur som helst. Många har hört av sig till mig med just den frågan och med erbjudande att öppna sina hem, men det är lite mer krångligt än så, inte minst med tanke på all pappersexercis och registrering, förklarar han.

Dubbla känslor inför uppdraget

Jimmy Hemmingsson vill också tacka alla som bidragit med ekonomisk bistånd för att resan och räddningsaktionen ska kunna genomföras.

– Det handlar förstås om ganska stora omkostnader att genomföra detta, cirka 120 000 kronor. Men vi har fått in det och mer därtill så att vi kan använda pengar till riktade insatser på plats eller skänka till någon välgörenhetsorganisation. Allt kommer självklart redovisas när vi sammanfattar detta så småningom, säger Jimmy som nu laddar för resan som han hoppas ska bli lyckosam men också tror kommer att bli påfrestande.

– Vi vet ju inte riktigt vad som väntar oss därnere. Som jag har förstått det är det fasansfulla scener som utspelar sig med många traumatiserade människor, så jag är förberedd på att det kommer att bli tufft, fortsätter Jimmy som själv har ett förflutet som soldat i utlandsstyrkan i Kosovo.

Kommer dokumentera resan

Han kommer att dokumentera resan fortlöpande på sitt Facebookkonto Jimmy Jazz.

– Jag kommer även att fortsätta arbetet på hemmaplan när vi kommit tillbaka till Sverige igen. Men i nuläget vet jag inte när det blir, det beror ju på hur allt utvecklas på plats och när vi kan lämna för avfärd tillbaka.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.