Jesper har deltagit i projektet Vintercyklist i Kungälv

Projektet Vintercyklist i Kungälv är inne på sluttampen. Deltagaren Jesper Skog har cyklat till och från jobbet hela vintern. Det har gått bättre än han trodde.
– Det är ett bra initiativ. Jag kommer antagligen cykla nästa vinter också.

ANNONS
|

Kungälvs kommun har deltagit i projektet Vintercyklist flera år i rad. Projektets mål är att uppmuntra människor att cykla året runt. Jesper Skog fick tips om projektet av en arbetskamrat.

– Då hade jag funderat ett tag på att börja cykla även på vintern. Men det blev aldrig av. Man är bekväm av sig och jag tyckte det var skönt att ta bilen. Men i och med att jag kom med i projektet kände jag min manad att cykla och det blev äntligen av, säger Jesper Skog.

Helt annorlunda med dubbdäck

Han har nyligen cyklat hem till Komarken från jobbet i Solbräcke. Just idag strålar solen från klarblå himmel och kvicksilvret visar nästan åtta grader. Så lätt att cykla som idag har det inte varit hela vintern.

ANNONS

– Jag har bara cyklat på somrarna tidigare och någon enstaka gång på vintern. Men inte när det har varit halt och mörkt. Det är helt annorlunda att cykla på vintern med dubbdäck. Det är lite trögare än med vanliga däck. Men hade jag inte haft vinterdäck hade jag nog trillat i backen emellanåt.

Funderade du på att ge upp på grund av tufft väder?

– Nej det gjorde jag faktisk inte. De kalla månaderna med is var inte särskilt besvärliga. Det värsta har varit nu på senare tid när det har varit kallt och regnat. Men vi fick bra tips om hur man skyddar sig. Ett tips till nästa års deltagare är att införskaffa vattentäta handskar och inte vänta med att köpa och börja använda dem.

Så här efteråt kan han konstatera att det har gått enklare än han trodde att cykla på vintern. Väghållningen har fungerat bra, tycker han.

Större förståelse för cyklister

Dessutom har han fått en större förståelse för cyklister.

– Jag kommer ju lite från andra sidan som bilist. Inte för att brukar muttra över cyklister men jag har anpassat cyklingen efter hur man kan tänka som bilist. Jag har lärt mig att ta det lugnt när jag cyklar. Jag stannar vid överfarter där det är lite halvfarligt och försöker få ögonkontakt med bilister så jag vet att de verkligen ser mig.

Tidigare samåkte han med sambon till jobbet men det kändes inte helt okej att ta bilen en sträcka som han egentligen kunde gå.

– Det var egentligen för kort sträcka för att ta bilen men lite för långt för att gå varje dag. Men nu pluggar min sambo i Göteborg och åker kollektivt och jag cyklar. Så ur miljösynpunkt är ju det här mycket bättre.

Han ser fler vinster med att cykla hela året. Han sparar en del pengar när han inte använder bilen lika ofta. Och motion får han på köpet.

– Vi som är med i projektet får behålla vinterdäcken och de ska hålla i tre säsonger. Jag tror att jag kommer fortsätta cykla kommande vintrar. Projektet är ett bra initiativ. Jag tackar för chansen!

LÄS MER:Paret Vargfjäll cyklar ihop

LÄS MER:Ny cykelled mellan Göteborg och Strömstad – delsträcka invigd

LÄS MER:Det hemska blev en utmaning för Mirella

ANNONS