Jeanette och Henrik öppnar akvariebutik i Kungälv

En dröm om att göra något annat i livet fick Jeanette och Henrik Carlén att kasta loss. Nu driver de Kungälvs Akvarium, en zoobutik på Vikingagatan.
– Vi vill inte behöva ångra senare i livet att vi inte vågade prova, säger Jeanette Carlén.

ANNONS
|

Tionde april slog Kungälvs akvarium upp sina dörrar. I den vänstra delen av butiken finns mat och prylar för katter och hundar och i den högra skapar fiskar, räkor och ålar ett färgglatt myller. Hur många fiskar som finns i butiken på Vikingagatan kan varken Henrik eller Jeanette svara på. Men de är många.

– Vi har nog hundra akvarier och säkerligen dubbelt så många arter, säger Henrik Carlén. Men hur många fiskar det är av varje art har jag ingen aning om.

Gick kurser

Att starta en ny verksamhet i coronatider kan tyckas lite våghalsigt, men varken Jeanette eller Henrik menar att butiken är riskfyllt projekt. Dels verkar pandemin ha gett folk tid att ägna sig åt ett akvarium. Dels har konkurrensen minskat på senare år. Många zoobutiker har tagits över av stora kedjor och de vill inte ha levande djur i butiken, bland annat för att det kräver både utbildning och tillstånd.

ANNONS

Innan Jeanette och Henrik drog igång verksamheten gick de därför flera kurser och Kungälvs Akvarium har blivit inspekterat av både Länsstyrelsen och Jordbruksverket.

– Det är bra att kraven är höga, säger Henrik Carlén. Då vet man att de som satsar på detta är seriösa.

Vill man driva akvariebutik får man också vara beredd att arbeta hårt. Fiskarna kräver mycket arbete och inte sällan spenderar de 12 timmar om dagen med att rensa, mata och se till att fiskarna har det bra. Lyckligtvis är sonen Robin också akvarieintresserad och kan hjälpa till ibland i butiken.

Tar upp ett gammalt intresse

All respons hittills har varit positiv. Folk tycker det är roligt att paret vågar satsa och att Kungälv fått en butik som inte är som alla andra. Vilka är då akvariekunderna?

– Vem som helst och alla möjliga, svarar Jeanette Carlén. Det kan var familjer, ensamstående, studenter. Vissa nördar ner sig och lär sig allt som sina fiskar, andra har akvarium för att det är vackert.

Jeanette och Henrik tycker sig ha sett att de flesta kunder nog har haft akvarium tidigare i livet, och nu under pandemin har de fått tid att ta upp intresset. Sedan finns det förstås en del förstagångsköpare också. Till dem har Henrik ett viktigt råd:

– Våga fråga! Det är inte svårt att ha akvarium, men några saker behöver man ha koll på. Därför är det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Ett akvarium är som en egen värld och kretsloppet måste fungera om fiskarna ska må bra. Temperatur, syresättning och bakterieflora behöver vara de rätta. Men blir fiskarna bara rätt omhändertagna är akvariet en fantastisk tillgång menar de.

– Många blir bitna, säger Henrik. Det är som med tatueringar, innan du skaffar den första går du och tvekar men sedan blir det bara fler och fler.

– Ett akvarium är en väldigt vacker möbel, tillägger Jeanette. Du kan betrakta det i timmar, det är fantastiskt rogivande och det lyser verkligen upp ett rum.

ANNONS