Japanska jätteostronet går under samma lag som det europeiska ostronet, därmed gäller fiskerätten, berättar Fredrik Larson. Kollage.
Japanska jätteostronet går under samma lag som det europeiska ostronet, därmed gäller fiskerätten, berättar Fredrik Larson. Kollage. Bild: Marita Adamsson/Privat

Japanska jätteostron skyddas av gammal lag

När fler tar sig ut i skärgården i sommarvärmen har många frågat sig vad som gäller vid att plocka japanskt jätteostron – får privatpersoner plocka den invasiva arten?

ANNONS
|

Japanskt jätteostron är en invasiv art som sedan 2007 etablerat sig längs med västkusten. Även om den är invasiv så får allmänheten inte plocka den, utan den går under samma lag som det europeiska ostronet där fiskerätten gäller. Detta beror på att lagen endast nämner ostron, inte vilken art.

– Lagstiftningen är densamma som innan 2007, så idag står det fortfarande ostron i lagen, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Att plocka japanskt jätteostron räknas därmed som tjuvfiske om det inte är i allmänna vatten. Fiskerätten är förbehållen markägaren inom en radie på 200 meter från fastlandet.

ANNONS

– Det generella budskapet är ”låt bli ostronen”.

Ute i skärgården gäller också fiskerätten, där gäller det för öar som är minst 100 meter i längd. De flesta kobbar och öar i skärgården ägs dock av en person, en samfällighet eller av Statens fastighetsverk – där de även har fiskerätten. Det finns ett fåtal som är allmänna, men det kan vara svårt att ta reda på vilka de är.

– Jag bedömer att det skulle vara svårt för allmänheten att bedöma vilken kobbe som är allmän.

Japanskt jätteostron, även kallat Stillahavsostron.
Japanskt jätteostron, även kallat Stillahavsostron. Bild: Marita Adamsson

Vem som äger fiskerätten kan även vara en tuff nöt att knäcka. Markägare med strandtomt äger sällan fiskerätten, utan det kan tillhöra en gammal stamfastighet som strandtomten blivit avstyckad från. Det är heller inte utrett på länge vem som har fiskerätterna längs kusten.

– Då är det inte bara att fråga vem som helst som bor närmast.

Skulle en privatperson vilja få fram svaret kan den behöva gå igenom gamla fastighetspapper – eller fråga runt i närområdet. Går det att hitta den med fiskerätten och fått dess medgivande för att plocka finns det fortfarande några parametrar att förhålla sig till.

– Att plocka filtrerande djur i havet kan vara en risk för att du får i dig E.coli-bakterier och algtoxiner.

Fredrik Larsons tips är att ta reda på om Livsmedelsverket har låtit produktionsområden för blåmusslor öppna för skörd. Det är en indikation att vattnet i det närliggande området har låga nivåer av avloppsvatten och ingen algblomning.

ANNONS