Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biljakten slutade utanför Ica Maxi i Kungälv. Foto: Polisen Bild: Polisen
Biljakten slutade utanför Ica Maxi i Kungälv. Foto: Polisen Bild: Polisen

Jagades av polisen i 200 kilometer i timmen – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern har dömts för den vårdslösa biljakten som började i Göteborg och slutade utanför Ica Maxi i Kungälv i maj förra året. Han döms till tre års fängelse i första hand för en grov misshandel som skedde en och en halv månad tidigare.

6 maj 2020 hade polisen upprättat en hastighetskontroll på Marieholmsleden i Göteborg. Strax efter klockan 21 körde en bilist igenom hastighetskontrollen i 107 kilometer i timmen. Polisen tog upp jakten på föraren. En färd som gick över stora delar av Göteborg.

Foto: Polisen Bild: Polisen
Foto: Polisen Bild: Polisen

Flera poliser har vittnat i förundersökningen att biljakten var något utöver det vanliga. Efter att man påbörjat jakten på föraren körde man via Röde Orm in till Järntorget och vidare ut i Allén mot Vasaplatsen. Där körde föraren mot Frölunda med flera polispatruller efter sig. I Frölunda ska mannen ha kastat ut en skarpladdad pistol som en privatperson hittade och lämnade till polisen.

Fick kasta sig undan

Färden gick över gång- och cykelbanor och trottoarer och poliser har skrivit i sina PM om att personer fick kasta sig undan för att inte bli påkörda.

Läs mer: Jagades av polis till Kungälv: "Den mest vårdslösa biljakt jag varit med på"

Sedan fortsatte färden mot Hisingen via Gnistängstunneln mot Hisings Backa. Vid Importgatan försökte polisen stoppa föraren genom att tränga in honom. Ett försök som inte lyckades. Föraren fortsatte istället ut på E6 mot Kungälv.

I hastigheter runt 200 kilometer i timmen och med punktering slutade färden vid Ica Maxi i centrala Kungälv. Då hade det gått 35 minuter sedan föraren körde igenom hastighetskontrollen vid Marieholmsleden. mannen var då påverkad av narkotika.

Var efterlyst för misshandel

Han uppgav att han körde från polisen eftersom han var efterlyst för en misshandel och ett rån som skett vid Delsjön den 28 mars.

Han åtalades 21 september och åklagare lyfte fram att mannen varit "uppenbart likgiltig för människors liv och egendom".

Nu har mannen, som var 19 år vid händelsen, döms till tre års fängelse för i huvudsak den grova misshandel men även för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grovt rattfylleri, grovt vapenbrott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Han frias dock från misstankarna om rån vid samma tillfälle. Mannen ska betala skadestånd till den misshandlade mannen på drygt 92 000 kronor.

Karina Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.