”Jag har beställt vackert väder hela juli”, lovar Marco Stella. Foto: Privat
”Jag har beställt vackert väder hela juli”, lovar Marco Stella. Foto: Privat

Italiensk opera på Marstrand

I juli arrangeras Piazza Opera på Strandverkets gård. – Det blir en musikulinarisk upplevelse under bar himmel, säger operasångaren Marco Stella.

ANNONS

Nu drömmer han om riktigt ljumma kvällar på Marstrand i juli.

– Tänk att få uppleva en italiensk piazza under en svensk sommarhimmel, säger Marco Stella.

Marco står för det musikaliska inslaget. Robert Sumberaz, som förra året startade Strandverkets café och butik, ansvarar för den genuint italienska maten och vinet som serveras vid bord med vita dukar.

Fantastisk akustik

– Robert och jag träffades i höstas och fann varandra direkt eftersom vi har mycket gemensamt. Jag kände på en gång att akustiken är fantastisk på Strandverkets gård och så föddes idén om Piazza Opera, berättar Marco Stella och konstaterar att många sångare börjar bli smått tokiga nu efter så lång tid med inställda evenemang.

ANNONS

– Frilansande musiker har lidit stort och svårt under pandemin. Därför kände jag att jag framförallt vill engagera dem, säger han.

Si sposa bene

Begreppet musikulinarisk upplevelse är när sång, musik och italienska smaker ”gifter sig väl”, förklarar Marco. Si sposa bene på italienska.

– Allt handlar om upplevelse och njutning.

Tyst när man äter

Premiären äger rum 1 juli. Sammanlagt blir det 15 gastronomiska matupplevelser med musikalisk inramning, säger Marco Stella och berättar om upplägget.

– Vi spelar i tre set à 20 minuter. När förrätt, huvudrätt och efterrätt serveras är det tyst, utifrån konceptet att jag själv inte tycker om att ha underhållning när jag äter.

Mitt i karriären

Varje kväll är minst två sångare på plats. Bland namnen finns sopranen Carolina Friberg, tenoren Viktor Johansson och sopranen Tanja Soininen med flera.

– Vi jobbar både med sångare som är mitt uppe i karriären eller är nyutexaminerade. En del är elever på Högskolan för scen och musik i Göteborg, berättar Marco Stella.

Längtar efter publik

Bo Eriksson och Anders Ottosson kommer att alternera bakom pianot och Marco Stella är själv med och framträder de första tre kvällarna.

Längtar du?

– Ja, det ska bli jättehärligt. Jag älskar att träffa en publik och det här är verkligen en miljö som jag tycker om, säger han.

Marco Stella

• Ålder: 55 år.

• Bor: Ljungskile men är född i Stockholm.

• Familj: Fru och två barn och en hund.

• Gör: Operasångare och cateringföretagare.

ANNONS