Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Intervallet till dos tre av covid-19-vaccinet kortas från fem till tre månader

Folkhälsomyndigheten kortar intervallet mellan dos två och tre av covid-19-vaccinerna ytterligare. Man kan nu ta tredje dosen redan tre månader efter sin andra dos.

Orsaken till att Folkhälsomyndigheten kortar intervallet mellan vaccindoserna är den kraftiga smittspridningen av covid-19, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan vi lägga ytterligare en broms på smittspridningen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Sällberg: Därför ska även unga skynda sig att ta tredje dosen

Regioner har haft lediga tider

Anders Tegnell utvecklar för GP att det också handlar om att regionerna nu har möjlighet att vaccinera fler. Tidigare har Folkhälsomyndigheten velat säkerställa att personer i riskgrupp, och alla som är 50 år och äldre, kan få en tid för en tredje dos.

– Nu har alla de blivit erbjudna den på ett bra sätt och då finns anledning att öppna upp det, så att man använder hela vaccinationskapaciteten så effektivt som möjligt, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen menar att det finns en högre vaccinationskapacitet än vad som har utnyttjats den senaste tiden.

– En del regioner har börjat signalera att de har lediga tider, och då ville vi få in fler i systemet, för det är ingen nackdel att vaccinera sig efter tre månader. Snarare är det en viss fördel, för man får det här skyddet som framför allt ger ett högre skydd mot lindrig sjukdom. Skyddet mot allvarlig sjukdom har man redan efter sina två doser.

Tegnell: ”Det finns bra data”

När vaccinationen med en tredje dos inleddes var rekommendationen att det skulle gå sex månader efter dos två. Den 12 januari kortades intervallet till fem månader och från och med nu räcker det alltså att det h­ar gått tre månader sedan den andra dosen.

– Det finns väldigt mycket kunskap från flera länder som har gjort genomgångar som visar att skyddet ökar dramatiskt efter att man fått tredje dosen.

Anders Tegnell menar att man kan känna sig trygg med det gäller, och att vaccinationen är säker, redan efter tre månader.

– Det finns bra data som visar att man redan efter tre månader får det här betydligt bättre skyddet.

De som blir aktuella nu fick sin andra dos relativt sent, kring oktober. Tror du att det är en grupp som är svårare att nå med tredje dosen?

– Ja det är väl så, ju längre ner i åldrarna ju mindre vaccinationsvilja har vi sett. Samtidigt är det väldigt viktigt att så många kommer, för det är också en del av förutsättningen för att vi faktiskt ska få bra kontroll på pandemin och inte tvingas gå tillbaka till mer restriktioner och sådant igen.

LÄS MER: Restriktionerna förlängs två veckor

Alla vuxna rekommenderas dos tre

Alla som är 18 år och äldre rekommenderas en tredje dos. Även om vissa experter menar att man kan vänta ett par månader om man nyligen haft covid-19, är Folkhälsomyndighetens hållning att man kan ta vaccinet när man blivit frisk.

– Det finns absolut ingen nackdel med att ta den med en gång, och det tror jag att vi är överens om. Därför är det bra att man får till det – det finns ingen anledning att skjuta upp det, utan det är lika bra att få den tredje dosen, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Har vi lärt oss någonting om den här infektionen är det att varje kick som vi kan ge immunförsvaret är väldigt bra, vi får bättre effekt och bredare effekt om det skulle dyka upp andra varianter också.

De vacciner som används för den tredje dosen är Modernas vaccin Spikevax, som ges i halvdos, och Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty. Personer som är födda 1991 och senare erbjuds endast Comirnaty.

LÄS MER: Beslutet: Barn under tolv år rekommenderas inte vaccin

LÄS MER: Nya rekommendationen från FHM – de får en fjärde dos

LÄS MER: Så många tog sprutan på vaccinationsdagen

LÄS MER: Professorn vill slopa restriktioner – är mer samhällsfarliga än pandemin

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.