Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Myrholm
Bild: Jonas Myrholm

Intensiv höst – flera vaccinationsjobb för vården

Västra Götalandsregionen och Närhälsan arbetar för fullt med med att ge den första dosen vaccin mot Covid-19. Samtidigt påbörjas nu arbetet med att ge en tredje dos och dessutom förbereds inför säsongsinfluensan.

En intensiv period har påbörjats i regionen. Samtidigt som Närhälsan försöker återgå till att kunna ge vård till fler listade patienter, vid sidan om den pågående covid-vaccineringen, förbereder de också inför den kommande influensavaccineringen.

– Våra medarbetare kämpar på och gör ett jättebra jobb för att hjälpa de som behöver det och att vaccinera invånarna, säger Monica Radeberg, samordnande chefsläkare på Närhälsan, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Många fick en dos på stora vaccinationsdagen

LÄS MER: Tredje dos vaccin på kommunens äldreboenden

Från och med nästa vecka kommer också barn och ungdomar från tolv år kunna bli vaccinerade. Regionen och skolor arbetar för att organisera sig, för att få eleverna ska få informationen från skolorna och att arbetet med vaccinering ska flyta på. Med start den 11 oktober kommer vaccinationerna kunna ges, och de kommer att pågå hela hösten.

En tredje dos

Efter vecka 38 meddelade regionen att 83 procent av invånarna över 16 år fått minst en dos vaccin mot covid-19. Minst 72 procent ska ha fått två. Nu pågår arbetet med att få allt fler att ta den första dosen. Parallellt med det uppdraget står nu också en tredje dos och knackar på dörren.

I första mån är det personer över 80 år, som kommer kontaktas av Närhälsan och erbjudas en till dos. Först sex månader efter andra dosen kan man bli erbjuden den tredje dosen.

Säsongsinfluensan på ingång

Personer i riskgrupp och personer över 65 år kommer med start 9 november kunna vaccineras mot även säsongsinfluensan. 14-19 oktober kommer ett brev med information och en hälsodeklaration gå ut till de över 65, som är listade hos Närhälsan. De som bor på särskilt boende kommer att få informationen via boendet.

För boende på särskilt boende ska ska de olika (covid-vaccin och influensavaccinet) ges med minst sju dagars mellanrum, då de inte kan ges samtidigt av säkerhetsskäl.

För övriga går det bra att ta båda vaccinen samtidigt.

LÄS MER: Kungälv satsar på drop-in – här kan du vaccinera dig 2 oktober

LÄS MER: En kvarts miljon västsvenskar får sms om coronavaccinationen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.