Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer.
Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer. Bild: Arkivfoto

Inställd sommarstart – föräldrar uppmanas ha koll på sina ungdomar

Inte heller i år blir det någon Sommarstart, den traditionsenliga avslutningsfesten för högstadieeleverna i kommunen ställs in. Nu uppmanas föräldrar att ha koll på var deras ungdomar befinner sig på fredagskvällen. Digital skattjakt

ANNONS
|

I ett tiotal år har kommunen arrangerat Sommarstart när högstadierna har skolavslutning men i och med pandemin fick man ställa in kalaset förra året. Nu har man tagit samma beslut i år igen, vilket innebär att flera hundra ungdomar kommer vara någon annanstans under fredagskvällen, 11 juni.

Trygga ungdomsmiljöer, TUM, har arrangerat Sommarstart tillsammans med ungdomarna själva. Då har ungdomarna varit med och planerat, jagat sponsorer och planerat vilka artister och kringarrangemang som skulle vara i Folkets park. En planering som brukar börja tidigt på året.

Thomas Hermansson, enhetschef Trygga ungdomsmiljöer i Kungälvs kommun.
Thomas Hermansson, enhetschef Trygga ungdomsmiljöer i Kungälvs kommun. Bild: Arkivfoto

– Många ser Sommarstart som något som kommunen arrangerar men då ska man inte glömma det arbete som ungdomarna lagt ner, säger Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer i Kungälvs kommun.

ANNONS

Arbeta uppsökande

På fredagskvällen kommer TUM vara ute med flera fältare på stan då man ser att just skolavslutningen är en dag då många kanske kommer i kontakt med alkohol eller droger för första gången.

– Vi kommer ha dubbla fältpar där ute och erbjuda någon form av aktiviteter, säger Thomas Hermansson, enhetschef för Trygga ungdomsmiljöer på Kungälvs kommun.

LÄS MER:Biljetter kvar till nyktra Drive-in-bion för högstadiet

TUM ska under kvällen arbeta uppsökande och aktiviteterna ska utgå från Kode och Komarkens fritidsgårdar. Thomas Hermansson vill inte exakt säga när allt startar på fredagen utan uppmanar ungdomarna att hålla koll på TUM:s Instagram- och Facebooksidor.

I samband med avslutningen vill Thomas Hermansson även uppmana ungdomarnas föräldrar att vara ute att hålla koll på var deras ungdomar befinner sig och ha kontakt med dem ifall de behöver hjälp med att komma hem.

– Ett normalt år kanske vi körde hem ett 20-tal unga så att de kom hem på ett tryggt sätt, säger Thomas Hermansson.

Men i år kan man på grund av pandemin inte göra det.

– Då är det en ännu större anledning att vara i kontakt med sitt barn, det är faktiskt de vuxna som har det mandatet.

Under kvällen kommer det att erbjudas en digital skattjakt, något man även gjorde i påsk, där ungdomarna fick leta efter påskägg. Något som var väldigt uppskattat, enligt Thomas Hermansson.

Enligt ett brev till föräldrar på skolsajten Unikum startar skattjakten vid klockan 18 och då får ungdomarna ledtrådar via TUM:s Facebook och Instagram där de ska ta sig till olika platser för att leta efter ”skatter”.

Komma i kontakt med Trygga ungdomsmiljöer

Trygga ungdomsmiljöers fältare vill gärna att föräldrar och andra hör av sig om vad som är på gång under fredagskvällen.

Fältarnas nummer är 0702-31 98 45

ANNONS