Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är tagen 2019, första året med självplock på solrosor, då var de inga väderproblem för Niklas Gustavsson i Romelanda.  Bild: Sanna Pouskari
Bilden är tagen 2019, första året med självplock på solrosor, då var de inga väderproblem för Niklas Gustavsson i Romelanda. Bild: Sanna Pouskari

Insamlingen till barncancerfonden regnade bort

Niklas Gustavsson odlar solrosor för självplock där intäkterna går till barncancerfonden. I år dränktes solrosorna vid första planteringen. Nu är läget oklart, Niklas vet inte om det kommer bli några alls i sommar.

Niklas Gustavsson har en gård i Romelanda. Han började med självplock av solrosor till förmån för barncancerfonden år 2019. Sedan dess har han gjort succé. Hans mål det första året var 5 000 kronor, men det tjänade han in redan första dagen. Förra året fick han in närmare 70 000 kronor.

Men i år har odlingen inte gått som den ska. Vid det första planteringsförsöket dränktes alla solrosorna och han var tvungen att så om. Efter det, har det knappt regnat på en månad. Så om det blir några färdiga solrosor att plocka, är Niklas själv osäker på.

– Vi får hålla tummarna att det kommer i slutet på augusti eller början på september, säger han.

För sina insatser blev han i november förra året hyllad med utmärkelsen Gröna Hjärtat. En hedersutmärkelse från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, utdelad av LRF i Romelanda.

– Det är skoj att det blir uppmärksammad det är till en viktig sak, säger Niklas Gustavsson.

Barncancerfonden har även dem uppmärksammat Niklas initiativ. I år fick han en specialgjord skylt från barncancerfonden, som han längtat efter att få sätta upp.

– Det är ännu tråkigare att de inte blommar nu när de är involverade, säger Niklas Gustavsson.

Just nu är blommorna 30 centimeter, men inga blommor ännu. Om läget förbättras lovar Niklas att gå ut Facebook med när självplocket öppnar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.