Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns inga befintliga planer på att Mimers Hus gymnasium ska upplåta plats för att vaccinera 16- och 17-åringar mot covid-19.  Bild: Arkivbild/Anderas Olsson
Det finns inga befintliga planer på att Mimers Hus gymnasium ska upplåta plats för att vaccinera 16- och 17-åringar mot covid-19. Bild: Arkivbild/Anderas Olsson

Ingen vaccinering på plats på Mimers Hus gymnasium

Att vaccinera 16- och 17-åringar mot covid-19 på plats i gymnasiet i Kungälv finns det inga planer för i dagsläget. Alternativet har inte övervägts eftersom vårdcentralernas vaccinationskapacitet anses vara nog.

Runt om i landet har vissa kommuner valt att upplåta plats på gymnasium åt mobila vaccinationsaktörer för att vaccinera 16- och 17-åringar. Bland annat på ett gymnasium i Alingsås kommer elever, men även andra personer i samma ålder, få vaccinera sig på skolan, något Alingsås Tidning rapporterat om. Även Uddevallas gymnasieskolor kommer erbjuda samtliga elever vaccinering på plats, vilket Bohusläningen skrivit om.

På Mimers Hus gymnasium erbjuds inte någon vaccinering och frågan har heller inte varit uppe för diskussion på skolledningens möten med smittskyddet på Västra Götalandsregionen, berättar Dennis Reinhold, sektorchef för Bildning och lärande.

– Det finns inga sådana planer i dagsläget, säger han.

Dennis Reinhold, sektorchef för bildning och lärande. Bild: Magnus Larsson
Dennis Reinhold, sektorchef för bildning och lärande. Bild: Magnus Larsson

Att det inte har diskuterats förklaras med att det redan finns en befintlig vaccinationskapacitet. Skolan ingår inte i vaccinationsprogrammet och kan därmed inte på eget initiativ arrangera vaccinering. Dennis Reinhold menar att ett sådant direktiv skulle komma från smittskyddet i Västra Götalandsregionen eller Folkhälsomyndigheten.

– Skulle vi få uppdraget att vaccinera på plats så hanterar vi det uppdraget, men idag finns det fungerande vårdcentraler att vända sig till.

Hur synen på att vaccinera sig ser ut bland eleverna har han ingen insyn i. Skolan informerar dock eleverna om att det finns tider för vaccinering och hur de går till väga.

– Vi har ett uppdrag från smittskyddet om att informera om att man kan vaccinera sig, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.