Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den dagliga verksamheten har dragits in för en stor grupp under pandemin. Bild: Kristina Lindahl
Den dagliga verksamheten har dragits in för en stor grupp under pandemin. Bild: Kristina Lindahl

Ingen daglig verksamhet för boende inom LSS förrän i höst

Den dagliga verksamheten för personer inom LSS har varit stängd för en stor grupp deltagare sedan november. Kommunen har nu beslutat att den inte kommer att öppna igen förrän den 6 september. Det har fått FUB Kungälv att skicka ett formellt klagomål till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

När smittoläget ökade under hösten togs beslutet att dra in delar av den dagliga verksamheten för vissa grupper. Personer som bor tillsammans med sina föräldrar erbjöds fortsatt daglig verksamhet om än i nedbantad form, medan den drogs in helt för personer som har boende i kommunens regi. Detta för att personer med eget boende hade omsorgen dagtid säkrad eftersom boendet har personal.

– Vi tog det beslutet eftersom vi först och främst behövde säkra dygnet runt-verksamheten vid våra boenden, säger Carina Winkler, verksamhetschef för boenden och daglig verksamhet inom LSS i Kungälvs kommun.

Verksamhet med ”aktiverande prägel”

I stället har de brukare som har eget boende inom ramen för LSS erbjudits verksamhet med ”aktiverande prägel”.

– Det ersätter inte daglig verksamhet fullt ut, utan vi har tillhandahållit aktiviteter utifrån de förutsättningar som finns, säger Carina Winkler.

Men FUB Kungälv är inte imponerande över den ”aktiverande prägel” verksamheten sägs ha haft. Styrelsen har skickat ett formellt klagomål till IVO, inspektionen för vård och omsorg, där man beskriver sina farhågor. Man har också samlat in vittnesmål från ett flertal anhöriga, deltagare och gode män runt om i kommunen som visar på brister.

– Deltagare har till exempel erbjudits promenad, att spela spel eller utföra arbetsuppgifter sittandes själv på sitt rum, säger Pernilla Andersson som sitter i styrelsen för FUB Kungälv. Det ersätter inte på något sätt deras vanliga dagliga verksamhet.

Eftersom den vardagliga kontakten med grannar och anhöriga varit begränsad under lång tid, har pandemin och bristen på daglig verksamhet lett till total isolering för flera brukare, menar FUB.

– Man har inte ätit tillsammans, inte tittat på tv tillsammans, inte gjort någonting, säger Pernilla Andersson. Den dagliga verksamheten är en stor nyckel till att bryta isoleringen för många brukare.

Ville inte riskera smittspridning

Trots stort personalbortfall under våren har man undvikit att ta in personal utifrån för att inte riskera smittspridning bland brukarna, och i stället styrt om personal från daglig verksamhet till boendena.

– Vi har haft väldigt få covid-fall bland våra brukare. Det är vi väldigt glada för, och det visar att vi har jobbat framgångsrikt under pandemin. Jag förstår att det finns en frustration över att daglig verksamhet inte kunnat fungera som vanligt för alla, men jag tycker ändå att den bedömning vi gjort av situationen varit den rätta.

Ett program har nu arbetats fram som innehåller utomhusaktiviteter för sommarmånaderna för dem som bor på boenden. Den dagliga verksamheten är planerad att starta upp igen först den 6 september.

Pernilla Andersson har förståelse för att den dagliga verksamheten avbröts i mars 2020, men hon har svårt att se någon anledning till att den inte återupptas nu inför sommaren när samtliga brukare vaccinerats två gånger och inte löper någon risk att bli sjuk.

– Enda argumentet som kvarstår från kommunens sida är att de inte har tillräckligt med personal. Men det är faktiskt inte deltagarnas problem, det är socialtjänstens problem. Och om man inte ordnar någon ersättningsaktivitet som har någon slags kvalitet tar man ifrån de här personerna deras lagliga rätt.

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den innebär att personer med en omfattande funktionsnedsättning har rätt till stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

I Kungälvs kommun finns 204 personer som deltar i daglig verksamhet. Totalt bor 117 personer på särskilt LSS-boende. 107 av dessa är berörda av att den dagliga verksamheten dragits in, två enheter har speciell inriktning och behoven tillgodoses på annat sätt.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.