I lördags var det trångt längs vägen, men sedan i måndags blir bilarna lappade där. Foto: Anna Hedlund
I lördags var det trångt längs vägen, men sedan i måndags blir bilarna lappade där. Foto: Anna Hedlund Bild: annah

Inflyttat och klart - men för få p-platser

När hyresgästerna flyttade in blev det uppenbart att det saknas parkeringsplatser vid de nya husen på Enekullsvägen. Både boende och besökare parkerade längs vägen vilket inte längre är tillåtet.
– Inflyttningen har gått jättebra, men det är fler som behöver parkering än vad vi räknat med, säger Carl Duberg, projektledare på Atmosfärhus.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu har hyresgästerna flyttat in i de 136 hyresrätterna i de nybyggda husen på Enekullsvägen. De flesta lägenheterna är ettor och tvåor och ett färre antal treor.

– Inflyttningen har gått över förväntan, alla har hjälps åt. Det är mycket ungdomar som flyttar till sin allra första lägenhet och det känns roligt, säger Carl Duberg på Atmosfärhus.

I samband med inflyttningshelgen i slutet på september var det extra trång runt husen och både boende och besökare tvingades parkera längs Enekullsvägen. Det visade sig snart att fler hyresgäster än beräknat har både en och två bilar och parkeringen längs vägen fortsatte fram till i måndags då bilarna började få p-böter.

Enligt Carl Duberg finns 83 parkeringsplatser till de136 lägenheterna, plus 8 besöksparkeringar. Det har redan visat sig vara för få.

– Tanken var att vi ska ha stort miljöfokus i det här området och att folk ska välja att cykla eller gå eftersom det är ganska nära till både buss, tåg och annan service, men det är många fler som har bil eller som vill ha bil än vad vi räknade med, konstaterar Carl Duberg.

Redan 7 juli beslutade Ytterby vägförening, där Enekullsvägen ingår, att införa parkeringsförbud på sträckan utanför de nybyggda hyreshusen. Styrelsen anser att vägen inte är bred nog för möten när en rad bilar står parkerade längs vägen. Förbudet har fått godkänt av polisen och eftersom vägen är allmän plats i detaljplanen så är det kommunenen som sätter upp skyltar och övervakar p-förbudet.

Alla parkeringsplatserna runt husen är uthyrda och fler hyresgäster står på kö för en plats. Fler besöksparkeringar skulle också behövas.

– Vi ska titta på hur vi kan få till fler p-platser, men området är väl använt redan och så mycket mer plats finns inte. Möjligen kan vi få in 10-15 platser till, säger Carl Duberg som också varit i kontakt med vägföreningen.

– Vägföreningen har varit väldigt tydliga med att man inte vill ha parkering längs vägen, men det finns några alternativ lite längre bort. Vid Team Sportia och ST1 finns parkering och man kan också stå vid Ytterns IP. Det är en bit att gå, men vi hoppas kunna lösa detta så att fler får parkering utanför, säger Carl Duberg.

Kungälvs kommun ska nu se över om Atmosfärhus har följt den sk kallade p-normen, antalet parkeringsplatser i förhållandet till antalet lägenheter som byggs. P-normen är fastställt i bygglovet.

– Vi har uppmärksammat problemet och ska utreda om Atmosfärhus har följt p-normen. Den finns där för att man ska undvika sådana här situationer, säger Martin Hollertz på kommunens trafik, gata, parkavdelning.

Anna Hedlund

ANNONS