Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fontinvägen 4 -10 tillhör Kungälvsbostäder. I genomsnitt blir hyreshöjningen i beståndet 1,5 procent. Foto: Anna Hedlund Bild: annah
Fontinvägen 4 -10 tillhör Kungälvsbostäder. I genomsnitt blir hyreshöjningen i beståndet 1,5 procent. Foto: Anna Hedlund Bild: annah

Hyreshöjning långt under Kungälvsbostäders bud

Kungälvsbostäder hade yrkat på 3,4 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,5. När Hyresmarknadskommittén tog över lade de sig mitt emellan.

De årliga hyreshöjningarna bestäms vanligtvis i förhandlingar mellan fastighetsbolaget och Hyresgästföreningen. För andra året i rad valde dock Kungälvsbostäder att stranda förhandlingarna och när så sker tar Hyresmarknadskommittén över. I veckan blev deras beslut offentligt och resultatet blev en höjning på i genomsnitt 1,5 procent för de lägenheter som Kungälvsbostäder har i sitt bestånd.

– Det är ju långt under de 3,4 procent som vi hade yrkat på, säger Camilla Solbacken, ekonomichef på Kungälvsbostäder. Vi får gå tillbaka och fundera över hur vi ska hantera situationen.

LÄS MER: Stort glapp mellan parterna i hyresförhandlingen

Enligt Camilla Solbacken är Kungälvsbostäder visserligen ett stabilt bolag, men hyreshöjningen de yrkade på är motiverad eftersom bolagets utgifter har ökat på alla områden. Såväl fastighetsförvaltningen som skötsel, värme, vatten och renhållning har blivit dyrare. Dessutom finns det ett stort behov av underhåll och reparationer i de områden som är byggda under miljonprogrammet.

Camilla Solbacken (TV) är Kungälvsbostäders ekonomichef. Johanna Silebäck (TH) är Hyresgästföreningens förhandlare.
Camilla Solbacken (TV) är Kungälvsbostäders ekonomichef. Johanna Silebäck (TH) är Hyresgästföreningens förhandlare.

Hyresgäster oroliga

Johanna Silebäck är Hyresgästföreningens förhandlare och hon håller inte med om den bild som Camilla Solbacken ger.

– Vi ser att Kungälvsbostäder är ett välmående bolag som borde kunna ta ansvar i en pågående pandemi. Många hyresgäster har hört av sig till oss med oro för hur de ska ha råd med hyran framöver.

Johanna Silebäck menar också att det är problematiskt att Kungälvsbostäder valt att stranda förhandlingarna två år i rad.

– Vi på Hyresgästföreningen strävar alltid efter att kunna lösa förhandlingarna lokalt men det är svårt när motparten i förhandlingen vägrar rucka på sitt ursprungsbud.

Högst i Västsverige

I fjol yrkade Kungälvsbostäder på en höjning på 3,9 procent och den gången landade Hyresmarknadskommitténs beslut på 2,25 procent vilket var den högsta höjningen i Västra Sverige.

Hur Hyresmarknadskommittén resonerade när de valde att landa på just 1,5 procent vet man inte eftersom de aldrig motiverar den typen av beslut. Höjningen gäller retroaktivt från första februari i år.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.