Hyresgästföreningen slår larm om effekten av kallhyror

Dåligt isolerade hus kan kan bli en dyr historia för hyresgäster med kallhyra. ”Omodern lösning” tycker Hyresgästföreningen som nu uppmanar kommunala bostadsbolag att se över sina byggnader.

ANNONS

Att ha kallhyra innebär att hyresgästen själv betalar för värme och varmvatten. Enligt Hyresgästföreningen är de flesta lägenheter som har kallhyra dåligt isolerade, eftersom de byggdes i en tid då energisnåla hus var mer sällsynta.

– Hyresvärdarna har i dag heller inga starka incitament att energieffektivisera eftersom det är hyresgästerna som har kallhyra som står för värmekostnaden, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, i ett pressmeddelande.

Dagslägets elpriser kan därför bli ett hårt slag för hyresgästernas ekonomi, enligt Hyresgästföreningen. Särskilt eftersom hyresgästerna själva inte har möjlighet att påverka byggnadens utformning och på så sätt minimera sin energiförbrukning.

ANNONS

– De här begränsningarna innebär att kallhyra blivit en omodern lösning som bostadsmarknadens parter med gemensamma krafter borde försöka fasa ut, säger Carl-Johan Bergström.

Det kommunala bostadsbolaget Förbo, som förvaltar lägenheter i Mölndal, Lerum, Härryda och Kungälv, har tidigare aviserat att de på grund av de höga elpriserna är beredda att ompröva var de satsar sina resurser – och på så sätt skynda på energieffektiviseringen.

Kungälvsbostäder satsar på driftoptimering

Hyresgästföreningen vill nu att även andra kommuner följer efter Förbo.

Hans Kristensson, verksamhetsutvecklare på Kungälvsbostäder, berättar att företaget har valt att satsa på ett nytt styrsystem som ett första steg.

– Man ser om något är fel, om det går ut för mycket värme eller om det är för mycket ventilation, så man optimerar energiförbrukningen genom övervakning, säger han.

Av Kungälvsbostäders cirka 2 800 privata hyreslägenheter är det endast ett tiotal som hyrs ut med kallhyra. Däremot hyrs kontor och butikslokaler ut med kallhyra, men enligt Kristensson gynnas även dem av det nya styrsystemet.

Att se över andra tänkbara åtgärder kan bli en fråga för framtiden.

– Det är inte så att vi inte kan göra andra åtgärder. Men först måste man har koll på driften av värme och ventilation och sedan kommer nästa steg med isolering och sådana saker.

”Inte elda dyrt för kråkorna”

Hyresgästföreningen argumenterar för att kostnaden för att energieffektivisera befintliga lägenheter inte ska ligga på hyresgästerna och poängterar att exempelvis villaägare kan få bidrag för att sätta upp solpaneler.

– Vi anser därför att det även behövs ett statligt stöd för hållbara renoveringar som sänker fastigheternas energiförbrukning samtidigt som hyrorna kan hållas nere vid stora renoveringar. Det ligger i allas intresse att minska energiförbrukningen och inte elda dyrt för kråkorna, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER:H&M varslar hundratals anställda i Sverige – oklart om butikerna i Kungälv drabbas

LÄS MER:Uppbrutna förråd i centrum – hyresgäster drabbade

LÄS MER:33-åring startar nytt företag i Kungälv

ANNONS