Hyllad naturfilm får Kungälvspremiär

På måndag kväll visas filmen ”Bohuskust - ett vresigt paradis” på Trappan Bio i Kungälv.

ANNONS

Naturdokumentären på en timme och 41 minuter är gjord av Svante Lysén som bor på en gammal gård mellan Kode och Kareby sedan många år tillbaka. Filmen ”Bohuskust - ett vresigt paradis” hyllades massivt när den hade premiär på Bio Roy i Göteborg 24 maj.

– Det var fullbokat redan en vecka innan, berättar Svante som lyckades locka biobesökarna, trots strålande sol och 28 grader ute.

Svante Lysén är mannen som lever ett liv som många kanske drömmer om men inte vågar förverkliga. Han har levt i Kanadas vildmark, paddlat ensam på Mackenziefloden, arbetat i en isolerad gruvby på Grönland och spenderat ett år i vildmarken på norra Spetsbergen.

Unik kust

Längs Bohuskusten har han paddlat i 50 år, men det var först efter mer sydliga resor till Costa Rica och andra länder tillsammans med flickvännen som han på allvar började inse hur unik Bohuskusten faktiskt är.

– Jag förstod att det inte fanns någon motsvarighet i övriga världen med de här kala öarna som har slipats av inlandsisen.

Att det inte fanns någon film som gav en lite mer komplex bild av Bohuskusten förvånade honom, och så föddes idén att själv göra en naturdokumentär som söker Bohuskustens själ under fyra årstider.

– Jag har verkligen velat göra en annorlunda film och lite grann gå utanför gängse regler, säger Svante Lysén.

Lågbudget

Tre år tog det att göra filmen som hade en budget på 950 000 kronor.

– Jag har gjort allt själv - filmat, tagit upp ljud, redigerat och agerat. Fördelen är att jag har kunnat göra exakt den film jag ville göra, säger Svante Lysén som hoppas att biopubliken ska känna igen sig i sina egna naturupplevelser när de sitter där i biosalongen.

– Man kan luta sig tillbaka och bara njuta, med känslan av att man själv är med i det som utspelar sig på bioduken.

Fem sinnena

Filmen är uppbyggd kring 60 olika episoder med bohuslänska fenomen som hänger ihop.

– Jag försöker få fram upplevelsen genom att använda de fem sinnena.

En tredjedel av filmen utspelar sig i Marstrands skärgård, berättar Svante Lysén som har lagt fokus på djur och natur samtidigt som det också blir historiska nedslag om Porto Francotiden, sillperioder och stenbrott.

– Ingen musik är pålagd. Istället får ljudintrycken från fåglar, hav, vind och vågskvalp ostört spela huvudrollen, säger Svante Lysén.

Katarina Berg

0303-20 68 28

ANNONS