Hydraulolja läckte på vägar i centrala Kungälv

En traktor läckte hydraulolja genom stora delar av centrala Kungälv och ut mot Trankärr och älven. Under natten har kommunen sandat på sträckan med olja för att det inte ska ska bli halt på vägbanan.

ANNONS
|

Larmet inkom till SOS alarm klockan 19.52 på torsdagskvällen. Inringaren ska vara föraren till traktorn och utsläppet ska vara flera kilometer långt.

– Vi håller på att kolla upp hur allvarligt det är. Vi är ute och tittar för att göra en bedömning om det behövs åtgärder eller inte, säger Lotta Molander på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten skickade ut en insatsledare som fick bedöma omfattningen av utsläppet.

– Vi åkte inte ut med brandbilar utan det var ett befäl som fick inspektera varifrån oljan läckt, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg på fredagsmorgonen.

Föraren ska ha kört från Rangnhildsholmen i Säve men utsläppet ska ha börjat först i höjd med Kexfabriken. Och sedan fortsatt längs Uddevallavägen, Trollhättevägen mot Trankärr innan föraren upptäckte att fordonet läckte.

ANNONS

Det är oklart hur mycket olja som läckt ut från traktorn.

– Det verkar som att man upptäckt det när man kommit fram och då har man åkt tillbaka hela vägen för att titta. Det är en jättesträcka det rör sig om, säger Lotta Molander.

Mängden olja som läckt ut bestämmer vilken typ av åtgärd som behövs.

– Är det bara några droppar går det inte att göra så mycket, men är det mycket så får man i så fall grusa för kommer det regn på så blir det såphalt. Sedan ska gruset bort. Så det kan bli mycket jobb.

Räddningstjänsten tog under kvällen kontakt med kommunens vägavdelning som satte ut skyltar och sandade på de värsta ställena.

– Det kan bli halt om det börjar regna, säger Bosse Florell.

Polisen har upprättat en anmälan om miljöbrott.

– Värst ska det ha varit på Strandgatan, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisen i region Väst.

Men ärendet är nu överlämnat till kommunens miljöavdelning.

ANNONS