Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hushåll i Ytterby utan vatten

Ett sprängningsarbete som gick snett påverkade vattentillförseln för hushåll i Ytterby under onsdagen. Under en period var samtidigt delar av centrala Kungälv utan vatten.

Det var under onsdagsförmiddagen som ett sprängningsarbete vid järnvägstunneln i Ytterby gick snett. I samband med de planerade sprängningarna ska en ledning ha gått sönder.

– Det är ett arbete som har gått snett. Det är ingen vanlig läcka, säger Joacim Lindström, verksamhetschef på avdelningen för vatten och avlopp i Kungälvs kommun.

– Vi har hittat ett brott på en ledning och håller på att åtgärda det, säger han.

Det är oklart hur många hushåll som drabbas, men under förmiddagen ska en hel del i Björkås och Nordtag ha varit påverkade.

Kommunen arbetade nu med att koppla om vattnet så att boende kunde få vatten via andra ledningar än vad man vanligtvis får.

– Förhoppningsvis har man fått tillbaka vattnet nu, men det vet vi inte säkert ännu, säger Joacim Lindström till KP klockan 11.20.

Senare bekräftades att samtliga påverkade hushåll fått vattnet tillbaka men att trycket kunde vara sämre.

Kommunen skriver på sin hemsida att det finns risk för att vattnet kan vara missfärgat i samband med att trycket höjs i ledningarna.

Missfärgat vatten kan se väldigt olika ut. Vanligast är att vattnet missfärgas av mangan, vilket inte är farligt. Det kan dock upplevas som lite obehagligt.

Men man ska inte använda vattnet till matlagning och småbarn kan vara känsliga, skriver kommunen på sin hemsida. Oftast räcker det med att spola en stund för att missfärgningen ska försvinna.

Vid klockan 17.57 var vattentrycket till Björkås och Nordtag normalt igen efter läckan, skriver kommunen på sin hemsida.

”Ingen bra dag för va idag”

Va-avdelningen på Kungälvs kommun fick jobba hårt under onsdagen. För parallellt med vattenläckan i Ytterby skedde också en vattenläcka i centrala Kungälv.

”En vattenläcka på Komministergatan i centrala Kungälv påverkar boende utmed den vägen från nummer 9 och uppåt plus två fastigheter på Uddevallavägen”, skrev Kungälvs kommun på sin hemsida.

– Det är ingen bra dag för va idag, konstaterar Joacim Lindström.

Händelsen i centrala Kungälv ska inte ha haft något samband med den andra vattenläckan i Ytterby, men orsaken är i skrivande stund oklar.

Vid 14-tiden meddelade Joacim Lindström att vattenläckan i centrala Kungälv var avhjälpt och att invånarna där fått vattnet tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Dricksvatten i fokus på älven

LÄS OCKSÅ: Vattenläcka i höghus

LÄS OCKSÅ: Regnvatten i källare – rör sig om 100 kvadratmeter

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.