Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratals personer nyttjade drop in-tiderna som fanns på vårdcentraler i Kungälv under Västra Götalandregionens vaccinationsdag, en av dem var Lena Ytterbom.  Bild: Tove Christensen
Hundratals personer nyttjade drop in-tiderna som fanns på vårdcentraler i Kungälv under Västra Götalandregionens vaccinationsdag, en av dem var Lena Ytterbom. Bild: Tove Christensen

Hundratals nyttjade Stora vaccinationsdagen

Lördagen var den samordnade Stora vaccinationsdagen i Västra Götalandsregionen. I Kungälv hade vårdcentraler öppet för drop in-vaccinering, vilket hundratals nyttjade. Flera av dem tog sin tredje dos.

På cirka 150 platser i Västra Götalandsregionen kunde personer, via drop in, ta sin första, andra eller tredje dos av vaccinet mot covid-19 under lördagen. I Kungälv hade bland annat vårdcentralerna Centrumpraktiken och Kusten i Ytterby öppet.

På Kusten hade de tagit höjd för att det skulle komma många och hade åtta sjuksköterskor som vaccinerade samtidigt. Cirka 140 personer vaccinerade sig genom drop in. Redan innan vårdcentralen öppnade vid tio på förmiddagen började personer köa utanför lokalen, berättar Cathrine Iwarson, vaccinationsansvarig.

– Det var jättemycket när vi öppnade, då var det att göra. Vissa hade köat sedan klockan nio. Nu har det lugnat sig, men det är jättekul, säger hon.

Cathrine Iwarson, vaccinationsansvarig på vårdcentralen Kusten, tycker det är kul att många vaccinerar sig via drop in. Bild: Tove Christensen
Cathrine Iwarson, vaccinationsansvarig på vårdcentralen Kusten, tycker det är kul att många vaccinerar sig via drop in. Bild: Tove Christensen

Känns viktigt att vaccinera sig

På Centrumpraktiken var det ungefär 120 personer som vaccinerade sig på deras drop in, uppger Pernilla Royson, sjuksköterska. En av dem var Pierre Duby som var där för att ta sin tredje dos. Han vill ha det överstökat och känner att det är något som måste göras.

– Det känns bra. Det är inget speciellt, det är som att ta vilket vaccin som helst, säger han.

Pierre Duby tog sin tredje dos under lördagen. Bild: Tove Christensen
Pierre Duby tog sin tredje dos under lördagen. Bild: Tove Christensen

Även paret Maggan och Per-Ola Björkdal köade för sin tredje dos. De passar på då det är drop in, berättar dem. Maggan hade covid-19 under mars 2020 och sjukdomen var tuffare än en vanlig influensa, så hon tycker det är viktigt att vaccinera sig.

– Jag tycker det är en självklarhet, för att värna om alla, säger hon.

Per-Ola Björkdal berättar att han först var skeptisk till vaccinet efter de narkolepsifall som rapporterats om efter vaccineringen mot svininfluensan. Men när det började komma mer information om vaccinet ändrade han sig.

– Man får hjälpa till, man kan smitta någon som råkar värre ut själv, säger han.

Maggan och Per-Ola Björkdal passade på att nyttja drop in-dagen. Bild: Tove Christensen
Maggan och Per-Ola Björkdal passade på att nyttja drop in-dagen. Bild: Tove Christensen

Öppna för att ta fler doser framöver

Även Lena Ytterbom ska ta sin tredje dos, på vårdcentralen Kusten. Hon skulle egentligen boka en tid på hemsidan, men såg då att det var drop in och åkte till vårdcentralen i hopp om att få en tid.

– För mig känns det bra, jag jobbar på skola och det är stor smittspridning runt omkring mig. För mig är det ett självklart ansvar man tar, säger hon angående att rekommenderas ta den tredje dosen.

Lena Ytterbom tycker hon tar ett ansvar genom att vaccinera sig. Bild: Tove Christensen
Lena Ytterbom tycker hon tar ett ansvar genom att vaccinera sig. Bild: Tove Christensen

Hon har inte varit sjuk i covid-19 och känner att hon nu är i farozonen när det är stor smittspridning runt om henne.

– Det är lite småläskigt, man undrar när det blir min tur, men jag har haft turen hittills. Det kanske är för jag är vaccinerad, jag vill inte chansa.

Vad tänker du om att kanske rekommenderas ta fler doser?

– Är det så, så gör jag det, säger hon.

– Om det är det som rekommenderas, jag litar på de som forskar på detta. De har forskat i många år. De har mitt fulla förtroende.

Svenne Andersson är öppen för att ta fler doser om det skulle rekommenderas. Bild: Tove Christensen
Svenne Andersson är öppen för att ta fler doser om det skulle rekommenderas. Bild: Tove Christensen

Utöver drop in var det även personer som hade bokat vaccinationstid, vilket Svenne Andersson hade gjort för sin tredje dos. Han tycker det är något som måste göras och är öppen för att ta fler doser om det rekommenderas.

– Det känns okej, om det blir något årligt återkommande, det är så många varianter nu, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.